Atenţie! Numărul cazurilor de cancer testicular este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice modificare la nivelul apartului genital masculin trebuie comunicată medicului
Orice modificare la nivelul apartului genital masculin trebuie comunicată medicului

Depistat în stadii incipiente, cancerul testicular se poate vindeca. Din păcate, în cele mai multe situaţii, este asimptomatic, ba, mai mult, poate fi confundat cu diferite probleme specifice aparatului genital masculin (de exemplu, epididimita, o inflamaţie la nivelul testiculelor).

Este şi cazul lui Pete Banks, un tânăr de 28 de ani din oraşul englezesc Leamington Spa. Banks a observat o umflătură la un testicul, dar medicul l-a asigurat că nu are de ce să se îngrijoreze, deoarece este posibil să aibă o infecţie (i s-au prescris antibiotice) sau o întindere musculară.

Prietena sa Anna spune că, până să apară acea umflătură, Pete avea o stare de sănătate excelentă: făcea sport cu regularitate şi se hrănea sănătos. Ba, mai mult, nu fumase niciodată.

Pe măsură ce timpul trecea însă, Banks a început să aibă dureri de spate care l-au trimis din nou la medic.

Analizele medicale au indicat faptul că acea umflătură de la nivelul testiculelor era o tumoareare  care, din păcate, se extinsese la nivelul abdomenului inferior şi posibil la nivelul plămânilor.

Opt luni mai târziu, timp în care a făcut chimioterapie, Pete Banks a murit. Tratamentul a fost greu de suportat, deoarece boala a fost descoperită tradiv, iar cancerul se extinsese şi la organele din jur.

Mai frecvent la tineri

Această formă de cancer este mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani. În principiu, cauzele cancerului testicular sunt necunoscute, însă există o grupă vulnerabilă. În Manualul Merck, ediţia a XVIII-a, se specifică faptul că incidenţa cancerului testicular este de 2,5-20 de ori mai mare la persoanele cu criptorhidism (necoborârea unui testicul în scrot). Iar riscul de cancer se menţine crescut chiar şi în cazul în care acest defect a fost corectat chirurgical la scurt timp după naştere.

Riscul este mare şi în cazul persoanelor care au avut cancer în trecut şi s-au trata cu succes. Ba, mai mult, medicul Robert Huddart, oncolog urolog  la Spitalul Royal Marsden din Londra, spune că riscul este de zece ori mai mare la bărbaţii care au un frate care a fost diagnosticat cu cancer testicular.

Ce semne ar trebui să alarmeze

În majoritatea cazurile, singurul semn de boală este prezenţa unei umflături la nivelul testiculului care poate fi nedureroasă, ca în cazul lui Pete Banks. Însă, s-au observat şi situaţii în care această masă scrotală dă dureri greu de suportat. În ambele cazuri, prezenţa la medic este inevitabilă.

Pentru stabilirea diagnosticului, se recomandă ultrasonografia scrotală. Ulterior, se măsoară doi markeri serici şi se realizează o radiografie toracică.

În ce constă tratamentul

Cea mai bună formă de tratament este orhiectomia inghinală radicală, care constă în îndepărtarea testiculului tumoral pe cale inghinală.

Din păcate, chimioterapie ori radioterapie care însoţesc o astfel de procedură afecteze fertilitatea.

Numărul cazurilor nou depistate, în creştere

Potrivit Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, numărul cazurilor de cancer testicular s-a dublat în ultimele trei decenii. O posibilă explicaţie formulată  în acest sens face referire la faptul că criptorhidismul, una dintre cauzele  frecvent întânite, se produce pe fondul dezechilibrării balanţei hormonale sub acţiunea substanţelor chimice din ambalajele de plastic ori din pesticide cu care fătul vine în contact încă din uterul mamei.

Citeşte şi: Ce trebuie să ştii despre hipertensiunea oscilantă

Cauze inedite ale durerilor de cap

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite