O radiografie pulmonară făcută la timp poate salva viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radiografia este una dintre primele măsuri de diagnostic în fază incipientă a cancerului pulmonar, primul tip de cancer ca incidenţă în rândul bărbaţilor şi al patrulea în rândul femeilor, spun specialiştii, cu ocazia Lunii Internaţionale de Luptă împotriva Cancerului Pulmonar (luna noiembrie). Această investigaţie trebuie făcută, însă, doar la recomandarea medicului.

La fiecare 30 de secunde, o persoană moare de cancer pulmonar, ceea ce face ca această formă de cancer să înregistreze cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer.

Iată cifrele oferite de Globocan 2008 (studiu internaţional care estimează incidenţa cancerului în lume), care confirmă faptul că acest tip de cancer este o problemă importantă pentru români:

- 8.387 cazuri noi pe an la bărbaţi;
- ocupă locul întâi ca număr al îmbolnăvirilor prin cancer (22,4% din totalul cazurilor noi de cancer la bărbaţi);
- 7.581 de bărbaţi mor anual în România din cauza cancerului pulmonar, ceea ce reprezintă 27,7% din totalul deceselor cauzate de cancer la bărbaţi, locul întâi, din păcate, şi la acest capitol.
- 1.997 cazuri noi pe an la femei;
- această formă de cancer se plasează pe locul al patrulea din totalul îmbolnăvirilor prin cancer, la femei;
- 1.846 de femei îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza cancerului pulmonar (9,8% din totalul deceselor prin cancer la femei).

Numărul de decese prin cancer pulmonar ar putea fi mai mic dacă mai ales persoanele de peste 40 de ani ar merge periodic la un consult pulmonar şi ar face o radiografie pulmonară la recomandarea medicului. Acesta este mesajul campaniei „Respiră ADÂNC şi gândeşte-te BINE!" realizată de Liga Română de Cancer şi de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Campania de anul acesta va avea loc între 15 noiembrie şi 15 decembrie.

Nu doar fumatul ne îmbolnăveşte

Fumatul este principalul factor de risc în apariţia cancerului pulmonar, răspunzând de aproximativ 90% din cazuri la bărbaţi şi de 70% din cazuri la femei.
Totuşi, „şi ceea ce respirăm în fiecare zi e din ce în ce mai otrăvit, mai toxic, mai poluat.Într-o lume plină de automobile şi de tigări veşnic aprinse pretutindeni, praf şi coşuri industriale, trebuie să ne luăm măsuri de precauţie. Ceea ce trebuie să ştim este că bolile de plămâni sunt din ce în ce mai frecvente atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători. Nu se poate spune cine a murit din cauza fumatului şi cine din cauza a ceea ce respiră zi de zi. Nu esti protejat dacă nu fumezi. Nu e suficient. Cu toţii trebuie să mergem la control în fiecare an pentru a depista din timp cancerul de plămâni", subliniază medicul Iustina Fusu, vicepreşedinte al Ligii Române de Cancer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite