Unele medicamente prelungesc viața în caz de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă sunt administrate ca tratament pentru scăderea colesterolului încă dinaintea diagnosticului de cancer, statinele ar putea crește speranța de viață a acestor bolnavi.

Bolnavii de cancer care folosesc statine pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge prezintă o reducere cu 15% a riscului de deces din cauza bolii oncologice. Această teorie a luat naștere în urma unui studiu la nivel național, din Danemarca, realizat de o echipă de oameni de știință de la Spitalul Universitar din Copenhaga.

Medicul Stig Bojesen, coordonatorul studiului, spune că dovezile descoperite în cadrul cercetării ar putea să ateste că statinele au capacitatea să afecteze modificările biochimice care duc la creșterea tumorilor și la răspândirea cancerului în corp. Acest lucru ar sugera că bolnavii de cancer care utilizau statinele înainte de a fi diagnosticați cu boala oncologică ar putea avea o evoluție mai bună decât cei care nu iau astfel de pastile, potrivit medicului Bojesen.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat fișele medicale ale tuturor danezilor diagnosticați cu cancer în perioada 1 ianuarie 1995-31 decembrie 2007, pe care i-au urmărit însă până la data de 31 decembrie 2009. Astfel, ei au putut analiza îndeaproape durata administrării statinelor, momentul diagnosticului cu cancer și mortalitatea.

Analiza finală a arătat că riscul de deces prematur în cazul bolnavilor de cancer care au luat statine timp îndelungat este mai mic decât în cazul celor cărora nu li s-au administrat niciodată statine. Iar dintre pacienții analizați, doar 18.721 au ținut tratament cu statine încă dinaintea diagnosticului de cancer, comparativ cu 277.204 - care nu au luat niciodată statine.

Cercetătorii danezi spun totuși că acest studiu nu este suficient pentru a recomanda statine în vederea creșterii speranței de viață a bolnavilor de cancer. Mai ales că este posibil ca utilizarea statinelor să fie o dovadă că persoanele respective sunt mai interesate de starea lor de sănătate și să aibă, în general, un stil de viață mai sănătos decât persoanele care nu iau statine. Iar acesta ar putea fi un factor esențial în reducerea riscului de deces prematur.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite