Testul PSA, irelevant pentru diagnosticarea cancerului de prostată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerului de prostată este diagnosticat standard printr-o analiză de sânge
Cancerului de prostată este diagnosticat standard printr-o analiză de sânge

Clasicul test PSA pentru depistarea cancerului de prostată ar trebui evitat de către bărbaţii de vîrstă medie pentru nu este suficient de concludent.

Acesta este concluzia analizei efectuate de un grup de specialişti independenţi - U.S. Preventive Services Task Force - după ce mai mulţi doctori şi cercetători au ridicat semne de întrebare asupra eficienţei acestui test, anunţă Washington Post.

Specialiştii, reuniţi sub egida Ministerului american al Sănătăţii, au hotărât ca săptămâna viitoare să recomande oficial ca testul PSA să fie făcut doar de bărbaţii peste 75 de ani. Potrivit comisiei, examenul nu numai că nu salvează neapărat vieţi, dar poate şi duce la intervenţii chirurgicale inutile, la posibile complicaţii postoperatorii sau la anxietate.

Cancerului de prostată este diagnosticat standard printr-o analiză de sânge care semnalează prezenţa unui antigen specific al prostatei - PSA (prostate-specific antigen). În cazul în care se înregistrează valori ridicate, se recurge la biopsie. Însă în şapte din zece cazuri se constată inexistenţa cancerului.

Aproximativ 20 de milioane de americani fac anual testul PSA. Statisticile National Cancer Institute arată însă că, tot anual, 240.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi ca având cancer de prostată, iar 33.700 mor de această maladie.

Citeşte şi:
Testul prostatei poate da rezultate false pozitive

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite