Părinţilor le-ar putea fi interzis să afle sexul bebeluşului la ecografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Europei ar putea interzice medicilor să dezvăluie părinţilor dacă bebeluşul va fi băiat sau fată. Decizia, aflată încă în dezbatere, este menită să pună capăt avorturilor selective în funcţie de sex.

Propunerea aparţine Comitetului pentru Egalitate de Şanse al Consiliului European şi este menită să preîntâmpine avorturile selective în funcţie de sexul fătului. Această practică a devenit foarte frecventă în statele fostei Uniuni Sovietice, membre ale Consiliului Europei, au argumentat oficialii. Este vorba despre Armenia, Azerbaijan şi Albania, ţări în care raportul băieţi-fete este de 112 la 100, dar şi despre Georgia, unde acest raport este de 111 băieţi la 100 de fete.

În mod normal, diferenţa dintre numărul de bebeluşi de sex masculin şi cei de sex feminin este mult mai mică, avorturile selective dezavantajând deci feţii de sex feminin. Recomandarea de a interzice aflarea sexului bebeluşului în cadrul ecografiilor vizează toate cele 47 de state membre ale acestei organizaţii internaţionale. Ea va fi dezbătută luna viitoare în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.  

Ecografia oferă informaţii târziu în sarcină

Dr. Lockwood, fost vicepreşedinte al comitetului de etică din cadrul Colegiului Regal de Obstetrică şi Ginecologie din Marea Britanie, a declarat pentru telegraph.co.uk că părinţii care sunt dispuşi să recurgă la avort din motiv că fătul nu are sexul dorit de ei apelează de regulă la teste de sânge pentru a afla această informaţie.

Testele sangvine, care sunt disponibile pe internet, pot dezvălui sexul fătului încă din săptămâna a 7-a de sarcină, când avortul la cerere este legal. Ecografia, în schimb, nu poate oferi părinţilor informaţii legate de sexul fătului mai devreme de săptămâna a 20-a de sarcină. În toate ţările europene, inclusiv în România, avortul în acest stadiu al sarcinii este interzis fără a avea un temei medical.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite