Îţi plac băuturile carbogazoase? Iată la ce riscuri te expui!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băuturile răcoritoare acidulate sunt bombe calorice
Băuturile răcoritoare acidulate sunt bombe calorice

Ştiai că la circa 20 de minute de la consumarea unei băuturi carbogazoase nivelul glicemiei creşte ameţitor, iar glucoza rezultată din digestia zaharurilor este transformată direct în grăsime. Implicit, riscul de obezitate creşte. Iată ce alte efecte nocive au sucurile carbogazoase asupra organismului!

În băuturile carbogazoase şi nu numai, se găseşte benzoat de sodiu (E 221), un conservant chimic care asigură controlul microbial. În timp însă, această substanţă chimică poate favoriza apariţia astmului, alergiilor şi eczemelor.

Ba, mai mult, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea California au observat că, în cazul copiilor care beau sucuri acidulate de cel puţin patru ori pe săptămână, riscul de apariţie a sindromului de hiperactivitate şi de deficienţă de concentrare (ADHD) creşte de aproape patru ori.

Afectează fertilitatea

În prezent, tot mai multe cupluri au probleme cu fertilitatea, iar în cele mai multe cazuri, stilul de viaţă dezordonat este frecvent incriminat. Specialiştii americani de la Clinica Mayo afirmă că de vină poate fi bisfenilul A (BPA), o substanţă care se găseşte în dozele de băuturi acidulate.

Aceasta perturbă activitatea sistemului endocrin, crescând astfel riscul de infertilitate. Substanţa are proprietăţi asemănătoare cu cea identificată în biberoanele şi recipientele de plastic, despre care se spune că favorizează apariţia cancerului.

Grăbeşte apariţia osteoporozei

Excesul de acid fosforic (E 338) este asociat cu un risc crescut de osteoporoza, atenţionează medicii. Atunci când este eliminat din organism, acidul fosforic atrage după sine şi o cantitate mare de calciu. Implicit, oasele sunt private de cel mai important mineral din compoziţia lor. Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin scăderea progresivă a masei osoase, ceea ce determină fragilizarea oaselor şi creşterea riscului de fracturi.

În general, simptomele bolii se manifestă mai ales după vârsta de 50 de ani, însă osteoporoza poate apărea la orice vârstă.

Obezitate, diabet şi boli de inimă

Persoanele care consumă zilnic 330 ml de suc prezintă un risc cu 80% mai mare de a face diabet, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Americane de Diabet (ADA).

Astfel de băuturi conţin cantităţi impresionante de zahăr care favorizează apariţia sindromului metabolic, o condiţie asociată cu obezitatea, diabetul şi bolile de inimă.

În plus, evită carbogazoasele îndulcite cu sirop de porumb, deoarece este bogat în fructoză (este diferită de cea din fructe ) şi accelerează depunerea kilogramelor, prin dezechilibrarea balanţei dintre saţietate şi foame.

De asemenea, în acidulate se găseşte guma guar (E 412), o substanţă care provoacă greaţă şi crampe abdominale.

Citeşte şi: Donatorii de sânge: puţini, dar stau la coadă pentru recoltare

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite