Persoanele cu autism vor avea 40 de noi centre de consiliere și terapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu luna februarie 2012 vor funcționa în România,40 de centre noi de consiliere şi terapie destinate persoanelor cu tulburare de spectru autist (TSA).

35 de centre vor fi active în 35 de județe din România, în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. În București vor funcționa 5 centre de terapie, respectiv în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC sector 1), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 (DGASPC sector 4), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC Sector 5), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (DGASPC sector 6).

Serviciile oferite vor fi gratuite, copiii diagnosticați cu autism și referiți acestor centre vor beneficia de terapie de recuperare gratuită, iar aparținătorii acestora vor primi consiliere.

Centrele vor fi deservite de psihologi cu experiență în lucrul cu persoanele cu TSA și instruiți în terapii cognitiv-comportamentale în cadrul cursurilor organizate de Fundația Romanian Angel Appeal și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România.
Înființarea Centrelor de terapie și consiliere face parte din activitățile proiectului strategic „Și ei trebuie să aibă o șansă!" - program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist.

Se vor organiza şi cursuri de formare gratuite pentru specialişti

Pe langă înființarea acestor centre, în cadrul proiectului au fost formați 480 de profesioniști în terapii de recuperare individualizată pentru persoanele cu autism, în cadrul a cinci sesiuni de cursuri gratuite, organizate în acest an; încă cel puțin 100 de specialiști vor mai beneficia de formare gratuită, în sesiunea de curs din luna ianuarie 2012.

Va fi folosită o platformă de e-learning

1.200 de medici de familie, pediatri și psihiatri vor fi formați și certificați la distanta (e-learning) în diagnosticarea precoce a tulburărilor de spectru autist și furnizarea asistenței medicale de specialitate; în momentul de față, la 3 luni de la activarea programului de formare pe www.tsa.medability.ro, 370 de medici au absolvit deja aceste cursuri și sunt certificați de Colegiul Medicilor din România.

Proiectul „Și ei trebuie să aibă o şansă!" a fost demarat la 1 octombrie 2010 și are o durată de 3 ani.
Proiectul urmărește creșterea șanselor de integrare socială și ulterior de acces pe piața muncii, a copiilor și tinerilor afectați de autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată.Este desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale - Direcția Generală Protecția Copilului și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, "Investește în oameni!"
Pentru detalii, vizitați www.autism.raa.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite