Nu bei suficientă apă? Rişti să faci diabet!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un adult ar trebui să bea, în medie, doi litri de apă pe zi, iar aceasta nu ar trebui înlocuită cu sucuri dulci
Un adult ar trebui să bea, în medie, doi litri de apă pe zi, iar aceasta nu ar trebui înlocuită cu sucuri dulci

Persoanele care beau o jumătate de litru de apă pe zi sau mai puţin de atât sunt mai predispuse la diabet, în comparaţie cu cele care se hidratează suficient, atrag atenţia specialiştii Institutului Francez de Cercetare INSERM.

Cercetătorii francezi au observat, în urma unui studiu realizat pe 3.615 de adulţi, că aportul redus de apă duce la ceea ce medicii numesc prediabet – situaţie în care nivelul glicemiei este crescut, dar nu suficient de mult pentru a defini diabetul. Prediabetul creşte însă riscul persoanei în cauză de a dezvolta diabet în anii următori. 565 de persoane din cele care au participat la studiu şi care aveau iniţial un nivel normal al glicemiei au dezvoltat prediabet în cei nouă ani în care au fost monitorizaţi de cercetători. 202 din participanţii la studiu au fost diagnosticaţi cu diabet de tip 2. Cei mai mulţi beau cel mult 500 ml de apă pe zi.

Deshidratarea dereglează hormonii

Coordonatorul studiului francez, Lise Bankir, a explicat pentru Reuters mecanismul prin care aportul redus de apă influenţează nivelul zahărului din sânge. Potrivit acestuia, atunci când suntem deshidrataţi, creşte nivelul vasopresinei, cunoscut şi ca hormon antidiuretic, pentru că el controlează excreţia de apă din organism. Iar un nivel crescut de vasopresină, susţine Lise Bankir, duce la creşterea nivelului glicemiei.
Persoanele care nu beau prea multă apă o înlocuiesc, de regulă, cu sucuri dulci, iar acesta este încă un motiv pentru care sunt mai expuse riscului de diabet, mai spune specialistul.






Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite