Ibuprofenul creşte riscul de a pierde sarcina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gravidele care iau antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt ibuprofenul şi diclofenacul au un risc dublu de a pierde sarcina, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni.

Pe prospectul acestor medicamente este menţionat faptul că nu trebuie administrate în timpul sarcinii, dar, cu toate acestea, multe gravide recurg la ele. Specialiştii Universităţii din Montreal au urmărit efectele mai multor tipuri de antiinflamatoare nesteroidiene: ibuprofenul, paracetamolul, diclofenacul, naproxenul, celecoxibul şi rofecoxibul. Aspirina, care face parte din aceeaşi categorie de medicamente, nu a fost inclusă în studiu. Cu excepţia paracetamolului, toate antiinflamatoarele nesteroidiene studiate au fost asociate cu un risc de 2,4 ori mai mare de a suferi un avort spontan atunci când au fost administrate în primele 20 de săptămâni de sarcină.


Periculoase şi în perioada preconcepţiei


Cercetătorii au observat că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, exceptând paracetamolul, împiedică implantarea optimă a embrionului în uter, indiferent de doza în care sunt administrate. Pericolul de a pierde sarcina există inclusiv în cazurile în care ibuprofenul, diclofenacul şi celelalte antiinflamatoare sunt administrate cu două săptămâni înainte de momentul conceperii, mai reiese din studiul canadian.
Unii medici au contrazis concluziile acestei cercetări, motivând că specialiştii nu au luat în calcul alţi factori de risc pentru avortul spontan, cum ar fi fumatul şi obezitatea. În cadrul studiului, publicat în Revista Asociaţiei Medicale Canadiene, au fost monitorizate 47.050 de femei, cu vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani.



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite