În ce situaţii ar trebui să te îngrijoreze aluniţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aluniţele sunt un semn distinct de frumuseţe, dar în acelaşi timp stau la baza celei mai agresive forme de cancer de piele. De aceea, fiecare persoană ar trebui să îşi urmărească periodic aluniţele şi să meargă la medic dacă observă modificări ale acestora.


Potrivit specialiştilor americani de la Institutul Naţional de Cancer, persoanele care au multe aluniţe pe corp (peste 40) prezintă un risc de 1,5 ori mai mare de a se îmbolnăvi de melanom. O formă relativ rară a cancerului d epiele, melanomul  este cea mai agresivă formă de cancer şi, în plus, este  asociat cu un grad ridicat de mortalitate.

Orice modificare legată de formă, de volum, de culoare sau de structură de la nivelul pielii este un posibil semn de malignitate. Riscul de cancer creşte în urma traumatismelor, chiar şi a celor minore, în timpul cărora este favorizată dezvoltarea şi înmulţirea anormală a celulelor. Traumatisme minore, dar repetate se pot exercita îndeosebi asupra aluniţelor localizate la nivelul bretelei sutienului, curelei, pe pielea capului sau pe spate. Un alt factor de risc sunt razele ultraviolete care favorizează modificarea rezistenţei pielii. Identificarea aluniţelor “bolnave” se realizează pe baza a cinci caracteristici, abreviate prin formula A. B. C. D. E. (asimetrie, margini (bordură), culoare, diametru şi evoluţie).

A.Sunt asimetrice

Unul dintre principalele semne care indică potenţialul cancerigen al unei aluniţei este froma ei asimetrică, adică  o parte a aluniţei se diferenţiază vizibil de cealaltă. În zonele în care aluniţele sunt dificil de observat, pe spate sau pe gambe, se recomandă folosirea unei oglinzi.

B. Au marginile neregulate

În general, aluniţele sănătoase au marginile ovale sau rotunde. Însă cele mai multe persoane nu iau în seamă acest aspect şi, prin urmare, nici nu bagă de seamă o eventuală modificare a formei aluniţei. Medicii atenţionează că modificarea marginilor unei aluniţe semnifică faptul că celulele s-au înmulţit nepermis de mult, ceea ce creşte riscul de cancer de piele.

C. Culoarea se modifică în timp

Potrivit ghidului “Ce ar trebui să ştim despre melanom” publicat pe site-ul Asociaţiei Americane de Cancer, melanoamele însumează un mozaic de culori. Ele pot fi cafenii, albe, gri, roz sau o combinaţie de roşu şi albastru. În schimb, aluniţele sănătoase sunt maro sau au culoarea bronzului.

D. Diametrul este mai mare de şase milimetri

Un semn distinctiv în ceea ce priveşte malignitatea unei aluniţe este diametrul său. O aluniţă “bolnavă” are diametrul mai mare de şase milimetri, adică mai mare decât diametrul radierei de creion. Cel mai simplu mod de observare a schimbărilor în diametrul unei aluniţe este fotografierea ei de către medicul dermatolog. În acest mod, de fiecare dată când mergi la control, medicul va observa mai uşor modificările comparând fotografiile de la consultaţia anterioară cu cele nou realizate. 

E. Creşterea rapidă ridică semne de întrebare

Un alt semn care ar trebui să te trimită de urgenţă la medic este evoluţia suspectă a unei aluniţe şi îndeosebi creşterea ei pe verticală. Potrivit specialiştilor americani de la Clinica Mayo, ar trebui urmărite atât modificarea caracteristicilor, cât şi apariţia unei inflamaţii, a sângerării ori a senzaţiei de mâncărime.

Examinarea se face cu dermatoscopul

Aluniţele traumatizate sau cu o evoluţie suspectă se examinează cu ajutorul dermatoscopului, un dispozitiv care permite mărirea imaginii de până la 20 de ori. Confirmarea din partea medicului a caracterului de malignitate presupune excizia chirurgicală cu anestezie locală. Mai apoi, o porţiune din aluniţa îndepărtată este analizată la microscop pentru confirmarea sau pentru infirmarea suspiciunii de malignitate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite