Copilul tău nu mănâncă fructe şi legume? Iată cum îl poţi ajuta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preferinţa pentru legume şi fructe se poate modela din copilărie, pentru o creştere armonioasă
Preferinţa pentru legume şi fructe se poate modela din copilărie, pentru o creştere armonioasă

Nu îl forţa pe cel mic să mănânce sănătos. Apelează la joc şi la metode care ţin de lumea copilăriei: figurine, postere, personaje de film,

Dacă eşti părinte, ai responsabilitatea să creezi obiceiuri alimentare sănătoase copilului tău, de la vârste mici. A pregăti meniuri echilibrate, gustoase şi aspectuoase este doar unul dintre paşii care îl vor ţine pe cel mic la distanţă de snackuri şi de dulciurile concentrate. Iată câteva modalităţi concrete prin care îţi poţi ajuta copilul să mănânce mai sănătos:

Transmite-i mesaje "subtile"

Dacă micuţul tău face mofturi când trebuie să mănânce fructe şi legume, încearcă să-i schimbi preferinţele cu ajutorul unui... poster. Cercetătorii de la Universitatea Minnnesota din Minneapolis au realizat un studiu simplu: au comparat câţi morcovi au mâncat şcolarii la cantina şcolii în două zile la distanţă de aproximativ o lună între ele. Într-una din zile, au plasat la vedere, pe unul dintre pereţi, un poster apetisant cu morcovi. Rezultatul? Şcolarii au mâncat atunci de trei ori mai mulţi morcovi şi de două ori mai multă mazăre decât în ziua fără stimulente vizuale.

Fii un bun exemplu

Dacă tu nu mănânci fructe şi legume, este puţin probabil ca micuţul tău să-şi formeze obiceiuri mai sănătoase, mai ales la vârsta la care devine tentat de toate produsele frumos ambalate din hipermarketuri.  „Le spun întotdeauna pacienţilor mei: dacă nu includ in alimentaţia lor fructe şi legume, vor întâlni obstacole în a le introduce în alimentaţia copilului", atrage atenţia medicul specialist nutriţionist Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.

Cere-i ajutorul când pregăteşti masa

Implică-ţi copilul în aranjarea sau chiar în prepararea mesei şi îl vei face să accepte mai uşor dieta pe care i-o propui. Astfel, se va simţi important, iar masa va avea un caracter de sărbătoare. Potrivit specialiştilor în psihologia comportamentului, mofturile la mâncare sunt frecvent o problemă de control. Copiii care sunt implicaţi în pregătirea mesei sunt mai dispuşi să consume ce e pe masă decât cei care sunt serviţi şi trebuie doar să accepte sau să refuze mâncarea. Pot să adauge ingredientele în salate, iar dacă sunt mai mari pot tăia zarzavaturile, sub supravegherea unui adult. În timpul mesei, mesenii trebuei să afle modul în care a contribuit copilul.

Fii creativ în farfurie

Foloseşte-ţi imaginaţia atunci când aranjezi mâncarea în farfurie. Potriveşte culorile şi foloseşte cantităţi mici, astfel încât copilul să nu aibă senzaţia că este forţat să mănânce. În plus, adaptează-ţi abordarea în funcţie de vârsta copilului. Dacă este mic, recrearea de figurine şi de animale din fructe şi din legume îi va creşte interesul pentru aceste alimente.

În Statele Unite, copiii au început să mănânce mai multă ceapă după ce un producător a folosit imaginea căpcăunului Shrek, personajul animat, pe ambalajul acestor produse. Pentru că, nu-i aşa, “căpcăunii sunt precum ceapa”. Şi pentru că Shrek este verde,  îl poţi folosi ca să botezi mâncărurile verzi care conţin alimente atât de sănătoase pentru copilul tău: broccoli, spanac, salată verde.

Moderaţie

Nu insista ca micuţul să mănânce tot din farfurie, în felul acesta îi vei stârni protestele şi le vei schimba comportamentul faţă de mâncare.  În plus, tyrebuie să procedezi cu tact şi cu delicateţe, pentru că tot ceea ce este interzis tentează mai mult, după cum atrage atenşia prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Devino expert în “strecurarea” ingredientelor

-    Amestecă cerealele sănătoase cu cele la care nu poate renunţa

-    Când era mic, îi plăceau piureurile, nu-i aşa? De ce nu i le-ai face şi acum? Cartof, morcov, păstârnac, broccoli, spanac – toate pot fi folosite pentru a prepara supă-creme sau un piureuri aromate.

-    Dacă din vinete se poate face dulceaţă, de ce nu ai putea să adaugi legume în prăjiturile pe care le coci? Specialiştii postului de televiziune TLC recomandă adăugarea de dovlecei sau de morcovi raşi în prăjiturile cu ciocolată, în combinaţie cu nuca de cocos şi cu nucile, care vor estompa gustul legumelor. Totuşi, cel mai bine este să înlocuieşti şi ciocolata din aceste prăjituri, şi poţi face acest lucru cu ajutorul pudrei de roşcove.

Citeşte şi: Aşa obţii un abdomen tonifiat în timp scurt
Dieta pentru muşchi bine conturaţi

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite