În ce afecţiuni se recomandă morcovii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morcovii se pot consuma atât cruzi, cât şi fierţi
Morcovii se pot consuma atât cruzi, cât şi fierţi

Renumit îndeosebi pentru conţinutul bogat în vitamina A, morcovul este un aliment-minune recomandat într-o multitudine de afecţiuni, printre care, icterul, ulcerul gastrointestinal, anemia, guta şi litiaza. Află ce alte beneficii mai au.

Remineralizant, tonic, reglator intestinal, depurativ, vermifug, cicatrizant... Acestea sunt numai câteva dintre proprietăţile terapeutice ale banalului morcov. Calităţile nutritive îi sunt conferite, pe lângă vitamina A şi caroten, şi de numeroase minerale din compoziţia sa (fier, calciu, sodiu, cupru , magneziu, mangan, sulf, cupru, brom). De asemenea, morcovul conţine daucarină, o substanţă cu efect puternic vasodilatator şi dextroză (zahărul din morcov).

Ţin astenia la distanţă

Stările de tristeţe şi de melancolie frecvent întâlnite la începutul primăverii pot fi combătute cu ajutorul unei cure de morcovi. Aceştia se pot consuma atât cruzi sau sub formă de suc, cât şi adăugaţi în supe.

De asemenea, morcovul este un remediu excelent în caz de afecţiuni pulmonare (tuberculoză, bronşită, astm), având rol expectorant. De ajutor poate fi şi în caz de  arsuri, eczeme, pecingine, degerături, crăpături la nivelul călcâielor. Rezultate bune dă şi în tratamentul alternativ al aterosclerozei, infecţiilor intestinale, rahitism şi carii dentare. Totodată, ajută la eliminarea paraziţilor intestinali.

Combat diareea la copii

Morcovul ar trebui să fie nelipsit din alimentaţia celor mici, afirmă medicii. În general, cei mai mulţi părinţi le dau copiilor să roadă morcovi în perioada de creştere a dinţilor, deoarece înlesnesc ieşirea acestora. Însă morcovii constituie un aliment bine tolerat în diferite afecţiuni specifice perioadei copilăriei. Un exemplu în acest sens este diareea infantilă. În cartea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, doctorul Jean Valnet recomandă sugarilor cu diaree suc de morcovi cruzi în locul obişnuitei supe de morcovi. Sucul de morcovi se combină cu apă în proporţie de 50:50.

Este bine de ştiu că reluarea alimentaţiei lactate se va face numai după dispariţia tulburărilor intestinale, aproximativ după două-trei zile.

De asemenea, pentru o mai bună remineralizare a sugarilor, se recomandă supă de frunze uscate de morcovi, renumite pentru bogăţia mineralelor. Aceasta se poate combina cu terci de legume.

Previn apariţia ridurilor

În cazul femeilor, sucul de morcovi este un aliat imbatabil în lupta cu ridurile. Studiile au arătat că în morcovi se găseşte o cantitate importantă de estrogen, hormon specific femin care previne pierderea elasticităţii ţesutului. Astfel, pielea se menţine suplă şi strălucitoare. De asemenea, datorită vitaminei A din compoziţia sa, morcovul are un rol puternic antioxidant, fiind indispensabil în procesul de încetinire a îmbătrânirii.

De ajutor în caz de constipaţie

Persoanele care suferă de constipaţie ar trebui să ţină o cură cu suc de morcovi până la dispariţia problemei. Se recomandă 500 ml de suc de morcovi pe zi. Se bea un pahar pe stomacul gol, imediat după trezire, şi unul la culcare. Se recomandă în combinaţie cu suc de mere, deoarece are un gust mai uşor de tolerat.

De asemenea, morcovii se pot folosi şi sub formă de supă-cremă: un kilogram de morcovi se fierb într-un litru de apă şi, după aceea, se pisează. Pentru un gust mai bun se va adăuga mărar şi cimbru.

Citeşte şi:
Cât de hrănitoare sunt legumele congelate

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite