7 greşeli care duc la balonare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De vină pentru neplăcuta senzaţie de balonare este nu doar ceea ce mâncăm, ci şi obiceiurile pe care le avem, cum ar fi vorbitul în timpul mesei. Chiar şi poziţia corpului contează atunci când mâncăm. Află ce schimbări trebuie să faci ca să scapi de această problemă!

Uneori nu putem face prea multe pentru a scăpa de senzaţia de balonare. De exemplu, multe femei (85%, potrivit specialiştilor Clinicii Mayo din SUA) trec prin această stare înaintea menstruaţiei, ca urmare a modificărilor hormonale ce provoacă retenţia apei în ţesuturi. Tot ce pot face femeile pentru a atenua balonarea premenstruală este să mănânce mai puţin sărat sau să recurgă la contracepţia orală, care echilibrează nivelul hormonilor şi reduce retenţia de apă. Însă, în majoritatea cazurilor, balonarea este consecinţa unor obiceiuri nesănătoase, care pot fi corectate.

1 Vorbeşti mult în timpul mesei

Ar trebui să renunţi la discuţiile interminabile (cu atât mai mult dacă sunt contradictorii) de la masă dacă vrei să previi balonarea. Odată cu alimentele, vei înghiţi o cantitate mai mare de aer decât în mod normal. Acesta ajunge în stomac şi apoi în intestine. Există şi o denumire medicală pentru această senzaţie de „prea plin" pe care o creează aerul înghiţit odată cu alimentele: aerofagie. Obiceiul de a vorbi mult la masă provoacă nu doar balonare, ci şi crampe abdominale, greaţă şi regurgitaţii.

2 Mănânci prea repede

Alocă mai mult timp mesei dacă te simţi mereu balonat. Aerofagiei i se mai spune şi „boala omului grăbit", pentru că ea afectează persoanele care au obiceiul de a mânca în grabă, fără să mestece bine alimentele. Ar trebui să mănânci un aperitiv şi un fel principal în cel puţin 30 de minute pentru a preveni disconfortul abdominal. Atenţie şi la stările pe care le ai în timpul mesei! Dacă eşti nervos sau te cerţi cu cineva, vei avea tendinţa de a mânca repede, fără a realiza acest lucru.

3 Bei sucuri carbogazoase

Sucurile acidulate, apa minerală carbogazoasă şi berea nu ar trebui să existe pe masa unei persoane care se confruntă frecvent cu senzaţia de balonare. Iar dacă le bei în timpul mesei, riscul de balonare este şi mai mare, pentru că lichidele vor dilua sucurile gastrice, iar alimentele vor stagna în stomac şi vor genera gaze intestinale. O altă greşeală este folosirea paiului pentru băuturi. Odată cu lichidul, vei înghiţi şi aer. 

4 Preferi pâinea albă

Alimentele rafinate şi procesate de tipul pâinii albe, orezului alb şi pastelor din făină albă sunt sărăcite de fibrele alimentare de care avem nevoie pentru o bună digestie. O persoană a cărei dietă este formată preponderent din asemenea alimente are un aport zilnic de fibre de cel mult 14 grame, în vreme ce cantitatea recomandată ar fi de cel puţin 25 de grame. Absenţa fibrelor din dietă duce la constipaţie şi, implicit, la balonare.

5 Consumi prea multe produse bogate în fibre

Teoretic, pentru a preveni constipaţia, ar trebui să incluzi în alimentaţie cereale integrale şi vegetale cu un conţinut mare de fibre. Însă în cantitate mare, mai ales cele solubile (care se găsesc în orz, ovăz, seminţe de psyllium, mere, citrice, mazăre, fasole, broccoli, roşii, varză, salată) ar putea avea chiar efectul pe care vrem să-l combatem: balonarea. În timpul digestiei fibrelor solubile, bacteriile din colon produc o cantitate mare de hidrogen, de dioxid de carbon şi, uneori, de metan. Acest lucru se întâmplă mai ales celor care trec brusc de la o dietă săracă în fibre la una care le conţine din abundenţă. Organismul trebuie adaptat treptat, aşa încât trebuie să începi cu o cantitate mai mică de cereale şi de legume.

6 Nu faci mişcare

Constipaţia a devenit o problemă tot mai frecvent întâlnită în societatea actuală, iar una dintre cele mai importante cauze este sedentarismul. Mişcarea îmbunătăţeşte motilitatea intestinală, adică mişcările de contracţie şi de relaxare ale muşchilor intestinali, aşa încât reziduurile sunt eliminate mai eficient şi balonarea poate fi prevenită. Ar trebui să faci cel puţin o jumătate de oră de activităţi fizice de intensitate moderată în fiecare zi pentru o digestie bună.

7 Nu bei suficientă apă

Există două motive pentru care un aport redus de apă te balonează. Primul este legat de constipaţie: mai puţine lichide înseamnă un tranzit intestinal mai lent, iar materiile fecale care stagnează în colon măresc volumul abdomenului. Cel de-al doilea motiv este că organismul percepe aportul redus de apă ca pe o situaţie de criză. Din această cauză, va stoca resursele existente în celule. Retenţia de apă în ţesuturi este una dintre cauzele senzaţiei de balonare. Ar trebui să bei lichide şi pentru că facilitează eliminarea fibrelor alimentare.

Grăsimile se digeră într-un timp lung

Cauza balonării este uneori alimentaţia prea bogată în alimente grase. Carnea tocată sau cea prăjită, dar şi alimentele fast-food îmbibate cu grăsime se digeră într-un timp îndelungat, în raport cu celelalte alimente. Prin urmare, în urma unei mese bogate în grăsimi, nu trebuie să te surprindă senzaţia persistentă de stomac prea plin. Dacă te confrunţi cu această problemă, înlocuieşte carnea grasă cu cea de pui, de curcan sau de viţel.

Specialistul nostru

Marian Zota
medic specialist gastroenterolog competenţe în ecografie

Stresul provoacă o consumpţie neuro-endocrină severă, care împiedică buna funcţionare a reflexelor digestive. Într-o formulare laică, tubul digestiv are nevoie de linişte şi de tihnă pentru ca reflexele vegetative digestive să se petreacă „de la sine". Când o persoană este tot timpul în tensiune şi are sarcini de îndeplinit, ea inhibă involuntar buna funcţionare a tubului digestiv, iar una dintre cele mai frecvente manifestări ale acestei situaţii este balonarea. O altă cauză a acesteia este abuzul de antibiotice. Aceste medicamente în exces fie favorizează dezvoltarea unor colonii microbiene producătoare de gaz în colon, fie duce la distrugerea unor colonii de microbi ce absorb şi prelucrează gazele.

Cauze

Când mestecăm gumă şi când fumăm, înghiţim un volum mare de aer.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite