Ce putem face pentru a regla nivelul colesterolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă persoanele cu un nivel crescut al colesterolului „rău" ar reuşi să-i reducă nivelul măcar cu 10 la sută, peste un sfert din decesele cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite, au calculat specialiştii. Aceasta ar însemna milioane de vieţi prelungite, în condiţiile în care aceste afecţiuni se află pe primul loc în topul cauzelor de deces la nivel mondial.

În circulaţia sangvină există două tipuri de colesterol, denumite în termeni de specialitate HDL („high density lipoprotein", adică lipoproteine cu densitate înaltă) şi LDL („low density lipoprotein", adică lipoproteine cu densitate joasă). Primul şi-a primit titlul de colesterol „bun", deoarece împiedică depunerea grăsimilor pe artere, iar cel de-al doilea, de colesterol „rău", pentru că, în concentraţii mari, are efectul contrar şi favorizează bolile cardiovasculare.

În ce valori trebuie să ne încadrăm*
CT (colesterol total) < 200 mg/dl
HDL > 60 mg/dl
LDL < 100 mg/dl

Citeşte mai multe AICI despre diferenţa dintre colesterolul „bun" şi cel „rău"

Deşi alimentaţia nu reprezintă principala sursă de colesterol „rău", aceasta este una dintre puţinele asupra cărora putem interveni. Prima măsură pe care o putem lua este reducerea consumului de grăsimi saturate şi trans. Zahărul, o altă sursă importantă de colesterol „rău", trebuie de asemenea consumat cu moderaţie.

Medicii recomandă femeilor cel mult şase linguriţe de zahăr pe zi, iar bărbaţilor - nouă. Media de consum este, din păcate, de două-trei ori mai mare decât ar trebui.

Omega 3, de preferat din surse naturale

Foarte mulţi medici recomandă celor care au un nivel crescut al colesterolului „rău" suplimente alimentare cu acizi graşi Omega 3. Aceşti acizi sunt cu atât mai eficienţi cu cât provin din surse naturale, cum ar fi peştele oceanic (somonul, macroul, heringul şi sardinele), nucile, uleiul de nuci, de rapiţă şi de măsline. Chiar dacă iei suplimente alimentare sau dacă mănânci în mod constant alimente cu Omega 3, trebuie să ştii că nivelul colesterolului nu se va reduce imediat, ci după două-trei luni.

Fibrele, de nelipsit din dietă

Numărul celor care au un nivel crescut al colesterolului ar fi mult mai mic dacă am mânca în fiecare dimineaţă un bol de cereale integrale şi în fiecare seară câteva fructe. Cele două tipuri de alimente au în compoziţie fibre solubile care scad absorbţia colesterolului la nivelul intestinelor. Dintre cerealele integrale, cele mai bune în acest scop sunt fulgii de ovăz, iar dintre vegetale, nutriţioniştii ne recomandă morcovii, sparanghelul, mazărea, fasolea, merele şi citricele.

TOP 5 ALIMENTE RECOMANDATE

1. Ciupercile. Efectul anticolesterol se datorează unei substanţe din compoziţia lor, numită beta glucan.

2. Strugurii roşii şi vinul roşu. Resveratrolul, un antioxidant foarte puternic pe care-l conţin, „dizolvă" colesterolul LDL.

3. Usturoiul. Proprietăţile benefice se datorează alicinei, un compus de sulf care-i dă mirosul specific.

4. Soia. Un tip de proteine din compoziţia acesteia activează nişte enzime care descompun colesterolul.

5. Afinele. Pterostilbenul, un antioxidant din aceste fructe, are efecte similare statinelor, medicamente indicate pentru reducerea nivelului colesterolului „rău".

TOP 5 ALIMENTE DE EVITAT

1. Creierul de vită. Are o cantitate de colesterol mai mare decât carnea grasă de porc şi decât orice alt aliment: aproximativ 2.000 mg/dl la 100 g.

2. Rinichii de porc. Conţin 700 mg/dl de colesterol la 100 g.

3. Ficatul de vită. Este o altă sursă bogată în colesterol: aproximativ 350 mg/dl

4. Untul gras. Şi acesta are o cantitate de colesterol deloc de neglijat: 250 mg/dl.

5. Untura de porc. Nu este alimentul cel mai bogat în colesterol, aşa cum multe persoane cred. Conţine o cantitate de 95 mg/dl.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite