6 “ponturi” alimentare pentru a ţine la distanţă pietrele la rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile în regimul alimentar influenţează tratamentul medical împotriva calculilor renali
Alegerile în regimul alimentar influenţează tratamentul medical împotriva calculilor renali

Cunoscute popular ca "pietre la rinichi" şi medical ca "litiază renală", "calculi" sau "nefrolitiază", formaţiunile solide care se formează uneori în rinichi  provoacă dureri crunte pentru purtători. Dincolo de tratamentul recomandat de medic în funcţie de severitatea afecţiunii, un rol important îl are regimul alimentar.

De-a lungul vieţii, aproximativ 10% din oameni fac pietre la rinichi de diferite dimensiuni, bărbaţii fiind de trei ori mai predişpuşi la litiază renală decât femeile.

Publicaţia de sănătate a "Harvard Medical School" a publicat o listă cu "ponturi" ştiinţific documentate privind principalele reguli ce trebuie respectate în regimul alimentar al unui bolnav. O dietă corespunzătoare ajută semnificativ tratamentul medical şi previne apariţia unor noi calculi renali.

1. Beţi multe lichide

Pietrele la rinichi sunt formate din minerale concentrate în urină care se transformă în cristale. Dacă beţi multe lichide - mai ales apă plată - veţi creşte cantitatea de apă din urină iar concentraţia acestor minerale nu va fi atât de mare încât să se transforme în calculi renali.

2. Mâncaţi alimente bogate în calciu

Calciul este unul dintre componentele principale ale pietrelor, deci - printr-un raţionament logic - ar trebui să eliminăm alimentele bogate în acest element. Totuşi, majoritatea calculilor sunt formaţi dintr-un tip de calciu combinat cu o substanţă denumită oxalat. O dietă ce oferă organismului mai mult calciu va face ca acesta să se unească cu oxalatul în intestin, înainte ca cele două să ajungă în urină şi să devină periculoase pentru rinichi.

3. Atenţie la suplimentele cu calciu

Un studiu efectuat de profesorii Universităţii Harvard arată că femeile aflate în postmenopauză care luau suplimente cu calciu erau cu 20% mai expuse riscurilor de a dezvolta pietre la rinichi, decât cele care nu primeau un aport artificial. Una dintre explicaţiile oferite de cercetătorii americani privind efectele diferite ale calciului regăsit în alimente şi ale celui din suplimente ţine de strânsa legătură cu oxalatul. Cel din mâncare are şanse mai mari să fie prezent în intensine pentru a se uni cu oxalatul, înainte ca substanţa să ajungă în urină şi să dăuneze rinichilor.

4. Reduceţi aportul de sodiu

Dietele sărace în sodiu ajută la eliminarea calciului şi a oxalatului din urină. Cea mai cunoscută sursa de sodiu este banala sare de bucătarie (sub formă de clorură de sodiu). Acest mineral se găseste şi în alimentele procesate, disponibile în comerţ, cum ar fi covrigeii, chipsurile de cartofi, sunca şi carnaţii. Supele la cutie, cele instant, ketchupul şi sucul de rosii sunt o sursă bogată de sodiu şi nerecomandate persoanelor care au sau au avut pietre la rinichi.

5. Consum moderat de proteine

Alimentele bogate în proteine scad nivelurile de substanţe din urină care inhibă evoluţia pietrelor la rinichi.

6. Reduceţi aportul de oxalat

Calciul din produsele lactate şi din legumele cu frunze verzi este mai important decât oxalatul pe care îl conţin. Dar sunt alte produse precum sfecla, spanacul, rubarba, majoritatea seminţelor şi ciocolata care au mult oxalat şi la care trebuie să fie foarte atente persoanele cu astfel de probleme renale.

LISTA ALIMENTELOR PERMISE:

- Carne slabă de vacă, peşte, iepure, viţel, suncă slabă;

- Legume: conopidă, varză alba, ciuperci, salată verde, mazăre, ridichi, ţelina;

- Fructe: mere, pere, piersici, caise, struguri, gutui;

- Dulciuri preparate cu albuş, siropuri, dulceată, zahăr în cantitate mică;

- Băuturi: ceaiuri (de mentă, de muşetel, de mătase de porumb), sucuri de fructe şi de legume;

Alimente permise, dar în CANTITĂŢI MODERATE:

- Cartofi şi sfecla;

- Pâine şi fainoase (orez, gris, fulgi de ovaz);

- Ouă sub formă de preparate ;

- Sare;

- Unt şi frisca.

LISTA ALIMENTELOR INTERZISE:

- Carne grasă, conserve de carne;

- Pâine neagră;

- Legume: spanac, sparanghel, rubarbă, stevie, legume bogate în celuloza;

- Fructe: prune, agrişe, coacăze, fragi, smochine, banane;

- Dulciuri: ciocolată, cacao, marmeladă, dulceată, prăjituri cu bicarbonat sau gelatina;

- Băuturi: ceai rusesc, cacao, ape alcaline, băuturi carbogazoase;

- Condimente: piper, muştar, hrean.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite