Adevărat sau fals despre consumul de ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda controverselor în ceea ce priveşte consumul de ouă, medicii nutriţionişti le recomandă pentru echilibrarea dietei din punct de vedere nutriţional.

Oul este considerat unul dintre cele mai complexe alimente din punct de vedere nutriţional. Acesta reprezintă cea mai bună sursă de proteine uşor de asimilat. În plus, conţine nouă aminoacizi care accelerează metabolismul. Tot în ouă se găseşte un complex de vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B9, B12,D şi E) şi de minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc) care acoperă necesarul nutriţional la o masă.

De asemenea, printre substanţele care fac din ou un aliment-minune se numără colina şi inozitolul, care ajută la funcţionarea sistemului nervos şi a creierului. Un alt motiv pentru a consuma ouă este prezenţa în compoziţia sa a unor substanţe cu acţiune anticancerigenă. Iar potrivit unui studiu american, femeile care consumă şase ouă pe săptămână prezintă un risc cu 44% mai mic de a suferi de cancer de sân, în comparaţie cu cele care nu includ acest aliment în dietă.

Conţin colesterol «rău» care creşte riscul de boli cardiovasculare

FALS. Persoanele sănătoase care consumă unu sau două ouă zilnic nu prezintă modificări la nivelul colesterolului total din sânge, afirmă nutriţioniştii. Explicaţia este că majoritatea oamenilor prezintă aşa-numite mecanisme compensatorii, iar un consum mai mare de 300 mg de colesterol pe zi (un ou conţine 200 mg de colesterol), cât este recomandat, nu influenţează în mod negativ concentraţia lipoproteinelor din sânge.

În plus, studiile realizate în ultimii ani au arătat că, pe lângă colesterol, ouăle conţin şi o substanţă care ajută la anihilarea lui. Prin urmare, acestea nu afectează sănătatea cardiovasculară, şi, implicit, nu contribuie la depunerea grăsimii pe vasele de sânge. Datorită acestei proprietăţi, ouăle nu mai sunt incluse pe lista alimentelor cu risc cardiovascular.

Ajută la pierderea rapidă în greutate

ADEVĂRAT. Ouăle ajută la pierderea excesului de kilograme, însă cu condiţia să fie consumate la micul dejun, potrivit unui studiu publicat pe site-ul FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology). La studiu au participat 160 de voluntari (femei şi bărbaţi) obezi. Timp de opt săptămâni, o parte dintre ei au consumat la micul dejun numai ouă (unu sau două ouă fierte tari), iar ceilalţi au avut un mic dejun compus din cereale şi din specialităţi din carne. La finalul studiului, s-a observat că persoanele care au consumat ouă au slăbit cu trei kilograme mai mult în comparaţie cu restul. Acest efect se explică prin faptul că un ou are între 71 şi 75 de calorii.În plus, ouăle au un indice de saţietate ridicat.

Cresc riscul de diabet

ADEVĂRATşi FALS. Un studiu realizat în anul 2009 de oamenii de ştiinţă americani de la Şcoala de Medicină a Universităţii "Harvard" a arătat că persoanele care consumă zilnic ouă prezintă un risc cu 70% mai mare de dezvolta diabet de tip 2.

Într-adevăr, consumate în exces (peste şapte ouă pe săptămână), aceste alimente predispun la diabet. În schimb, s-a observat că, atunci când sunt consumate cu moderaţie (maximum două-trei pe săptămână), ouăle reglează nivelul zahărului din sânge, potrivit profesorului Luc Dejesus, care a studiat legătura dintre diabet şi consumul de ouă. De asemenea, pe lângă un aport moderat de ouă, se recomandă combaterea sedentarismului, adoptarea unei diete bogate în fructe şi în legume şi menţinerea greutăţii sub control, factori esenţiali în prevenirea diabetului.

Cele de prepeliţă sunt mai puţin alergene

ADEVĂRATşi FALS. Ouăle de prepeliţă sunt mai puţin alergene decât cele de găină numai în condiţiile în care prepeliţele sunt crescute într-un mediu ecologic. În plus, ouăle de prepeliţă nu trebuie consumate crude, aşa cum sunt recomandate în cadrul unor terapii, deoarece există riscul scăderii absorbţiei biotinei în corp (influenţează starea de sănătate a părului şi a unghiilor) sau al infectării cu unele bacterii periculoase. Persoanele sănătoase pot consuma maximum cinci ouă de prepeliţă pe zi, de preferat fierte sau sub formă de scrob preparat în apă.

Previn cataracta

ADEVĂRAT. Un studiu prezentat în urmă cu opt ani la conferinţa Asociaţiei Americane de Nutriţie a arătat că persoanele care introduc frecvent ouăle în dietă sunt mai puţin predispuse la apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare, două boli ale ochilor care afectează sever vederea pe măsură ce înaintăm în vârstă. Potrivit cercetătorilor, ouăle conţin luteină, o substanţă recunoscută pentru faptul că protejează ochii. În plus, luteina din ouă se asimilează de două ori mai rapid decât cea din spanac, de exemplu, renumit pentru conţinutul său bogat în această substanţă.

Tranzit intestinal
Ouăle nu îngreunează digestia, deoarece conţin lecitină care facilitează descompunerea grăsimilor.

Recomandare: Nu consuma ouă la masa de seara, deoarece se digeră mai greu şi îngreunează digestia.

image

SFATUL SPECIALISTULUI

Doar persoanele care sunt alergice la ouă sau prezintă fenomene digestive semnificative la consumul de gălbenuş de ou trebuie să elimine aceste alimente din dietă. Prin urmare, foarte puţine persoane sunt candidate la eliminarea ouălor din dietă. Deşi recomandările medicale sunt clare şi documentate, ouăle şi, în special gălbenuşul, sunt încă privite cu reticenţă de persoanele cu boli cardiace sau cu nivelul colesterolului crescut, din cauza informaţiilor de proastă calitate vehiculate în diferite medii.

Vă recomand să nu excludeţi ouăle din alimentaţie fără a vă sfătui cu un medic specialist. Gălbenuşul de ou cuprinde o serie de nutrienţi esenţiali şi astfel poate concura cu orice preparat de multivitamine. Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Cluj-Napoca, www.nutritionistcluj.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite