Top 5 alimente care sunt pe placul inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul periodic de peşte, de ulei de măsline, de fructe şi de legume colorate ajută la menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular.

Afecţiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Iar la apariţia şi la agravarea lor, un rol esenţial îl joacă alimentaţia dezechilibrată, bogată în prăjeli, în carne grasă, în sare, în dulciuri concentrate şi în produse de patiserie. Specialiştii spun că riscul de apariţie a bolilor de inimă poate fi redus la jumătate prin simpla corectare a unor obicieuri nocive precum consumul de grăsimi animale şi de alcool, fumatul şi sedentarismul. De aceea, ei recomandă evitarea unor astfel de mâncăruri şi înlocuirea lor cu alimente ce conţin, printre altele, şi nutrienţi ca vitaminele B6, B9 (acid folic), C şi E, magneziu, licopen, potasiu şi acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6.

1 Spanacul

Persoanele care consumă zilnic spanac sunt cu 25% mai puţin predispuse către boli de inimă decât cele care nu consumă această legumă. Au demonstrat-o cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA, care susţin că spanacul conţine antioxidanţi ce ajută la menţinerea elasticităţii vaselor sangvine şi la normalizarea tensiunii arteriale. De altfel, specialiştii încurajează creşterea consumului de verdeţuri, precum şi de legume colorate, bogate în carotenoizi, cum ar fi morcovii, roşiile, ardeii şi broccoli-ul.

„Pentru a menţine sănătatea sistemului cardiovascular se pune accentul pe un regim bogat în alimente de origine vegetală care, pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine şi în minerale, prezintă avantajul de a fi sărace în sodiu şi de a accelera tranzitul intestinal. Rezultatul acestui proces este, pe de-o parte, o absorbţie mai mică de materii grase din alimentele ingerate şi, pe de altă parte, combaterea constipaţiei", spune medicul nutriţionist Şerban Damian de la Centrul de Nutriţie „Superfit" din Bucureşti. Consum recomandat de legume: zilnic, minimum 400-500 g.

2 Peştele

Acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 sunt esenţiali pentru menţinerea elasticităţii vaselor sangvine, pentru reducerea inflamaţiilor din organism şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine periferice şi cerebrale. Aceşti acizi sunt, aşadar, aliaţi atât în lupta contra bolilor de inimă, cât şi a celor neurologice, cum ar fi demenţa sau atacul vascular cerebral. Peştele, mai ales cel gras, este una dintre cele mai bune surse de acizi graşi esenţiali.

„Heringul, tonul şi somonul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare deoarece sunt tipuri de peşte bogate în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. Datorită acestor acizi, stimulează irigarea sangvină şi dilatarea vaselor de sânge, reuşind să ţină creierul «în priză»", explică nutriţionistul Şerban Damian. Consum recomandat de peşte: de două-trei ori pe săptămână, câte 150 g.

3 Uleiul de măsline extravirgin

Bogat în grăsimi mononesaturate Omega 3 şi Omega 6, dar şi în vitamine (A, B1, B2, C, D, E şi K) şi în antioxidanţi, uleiul de măsline extravirgin ajută la scăderea nivelului colesterolului, prevenind apariţia aterosclerozei şi infarctului. Seminţele de dovleac, nucile, migdalele şi seminţele de floarea-soarelui intră şi ele în categoria alimentelor cu un conţinut bogat de acizi graşi esenţiali, dar şi de magneziu, de fosfaţi, de zinc şi de sulf, nutrienţi ce ajută şi ei la buna funcţionare a sistemului cardiovascular.
Consum recomandat de ulei de măsline: zilnic, câte 20-30 ml.

4 Strugurii negri

Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, cum ar fi delfinidina şi resveratrolul, o substanţă care neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi, strugurii ajută, printre altele, şi la prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, în struguri se găsesc din abundenţă şi vitamine (A, B1, B2, B6, C şi PP), săruri minerale precum potasiu, magneziu, fier şi calciu, acizi graşi, taninuri, flavonoide şi zaharuri. Toţi aceşti nutrienţi ajută la reducerea nivelului colesterolului şi ne feresc de boli neurologice precum maladia Alzheimer, dar şi de infecţii. Consum recomandat de struguri: în sezon, cure de o lună, timp de două zile pe săptămână, câte unul-două kilograme de struguri pe zi, fără a mânca nimic altceva.

5 Fulgii de ovăz

O altă sursă importantă de acizi graşi Omega 3 este ovăzul, acesta conţinând şi folaţi, potasiu şi fibre alimentare, importanţi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. De aceea, potrivit specialiştilor, un mic dejun perfect ar trebui să conţină şi fulgi de ovăz. „Aceste cereale bogate în fibre ajută la reducerea nivelului colesterolului «rău» şi la păstrarea arterelor curate. Puteţi să adăugaţi la cerealele din ovăz felii de banană, pentru un supliment de fibre", mai spune nutriţionistul Şerban Damian. Consum recomandat de fulgi de ovăz: zilnic, câte 40-50 g.

"Pentru a menţine sănătatea sistemului cardiovascular, se pune accentul pe un regim bogat în alimente de origine vegetală.''
Şerban Damian nutriţionist sportiv

Găteşte la aburi şi mănâncă regulat

La menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular contribuie semnificativ şi modul de preparare a alimentelor, precum şi respectarea unui program al meselor. Aşadar, este indicat să iei trei mese principale pe zi şi două gustări şi să încerci să mănânci cel puţin cinci porţii de fructe şi de legume zilnic. De asemenea, pentru a păstra cât mai mulţi nutrienţi şi vitamine conţinute de alimente, este bine să le prepari prin metoda fierberii în abur, fără adaos de apă sau prin frigere fără adaos de grăsimi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite