Prea multe proteine devin toxice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii care mănâncă multe proteine sperând că-şi vor creşte masa musculară riscă să se îngraşe Foto: Shutterstock
Bărbaţii care mănâncă multe proteine sperând că-şi vor creşte masa musculară riscă să se îngraşe Foto: Shutterstock

Alimentaţia modernă, care abundă în carne şi în derivate ale acesteia, poate afecta sănătatea rinichilor şi articulaţiilor. Mai ales la vârste mai înaintate ar trebui să evităm excesul de proteine, pentru că ele „scot“ calciul din oase, favorizând osteoporoza.

Pentru o persoană care face exerciţii fizice moderate, aportul zilnic optim de proteine este de 1 g/kg corp. „Proteinele vegetale, cum sunt cele din fasolea boabe, din linte sau din soia sunt valoroase, însă şi cele animale sunt necesare. În cazul adulţilor tineri, ideal ar fi ca aportul să fie de 50 la sută proteine vegetale şi 50 la sută proteine animale. După vârsta de 40 de ani, balanţa ar trebui să se încline în favoarea celor vegetale", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Afectează articulaţiile

O cantitate de proteine mai mică decât cea recomandată poate duce la tulburări de creştere şi de nutriţie (la copii), la anemie şi poate scădea rezistenţa fizică şi intelectuală, precum şi pe cea la infecţii. Însă aceste probleme sunt întâlnite de regulă în ţările subdezvoltate.

În cele dezvoltate sau în curs de dezvoltare, aportul prea mare de proteine este problema. El poate favoriza apariţia gutei, mai ales în cazul unei persoane cu predispoziţie la această boală, caracterizată de dureri puternice în articulaţii. De vină este acidul uric rezultat din metabolismul proteinelor, care se depune în articulaţii sub formă de uraţi. „Carnea, în special cea de animale tinere, precum şi organele, cum sunt ficatul, creierul sau rinichii, conţin o cantitate mare de purină, care stimulează secreţia de acid uric", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Pot intoxica rinichii

Pentru că organismul nu are capacitatea de a stoca proteinele, excesul este eliminat prin ficat şi prin rinichi. Ficatul transformă proteinele în exces în uree, iar aceasta este eliminată de rinichi prin urină. În timp, ţesutul rinichilor se poate degrada, iar cele două organe nu-şi mai pot îndeplini optim funcţia. Excesul de proteine este nociv mai ales pentru persoanele care suferă de boli renale şi, tocmai din acest motiv, medicii le recomandă reducerea aportului de proteine. Aceeaşi indicaţie primesc şi persoanele cu insuficienţă hepatică. În plus, calciul este eliminat prin rinichi, iar prin acest mecanism este favorizată formarea calculilor renali.

Proteinele influenţează nivelul calciului din sânge, iar un aport prea mare poate duce la pierderea acestui mineral prin urină şi la creşterea riscului de a face osteoporoză. Studiile au arătat că, dublând aportul recomandat de proteine, cantitatea de calciu eliminată prin urină creşte cu aproximativ 50 la sută. Specialiştii recomandă femeilor aflate în preajma menopauzei limitarea aportului de carne şi de alte produse care conţin proteine, pentru ca acestea să nu crească şi mai mult riscul de a dezvolta osteoporoză.

Risc de îngrăşare

Există mai multe diete de slăbire care au la bază consumul unei cantităţi mari de proteine, în detrimentul altor nutrienţi. Avantajul pe care-l aduc este acela că organismul consumă mai multă energie pentru a metaboliza proteinele, în comparaţie cu grăsimile sau cu carbohidraţii, arzând astfel mai multe calorii.

Însă o cantitate de proteine mai mare decât cea recomandată nu va arde mai multe calorii, ci, din contră, se va transforma în calorii. Contrar opiniei generale, excesul de proteine nu se depozitează în muşchi şi nu creşte masa musculară. Un gram de proteine are aceeaşi cantitate de calorii ca un gram de carbohidraţi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite