Pepenele stinge setea şi încinge simţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepenele verde  este un stimulent sexual natural
Pepenele verde este un stimulent sexual natural

Verzi sau galbeni, pepenii au în jur de 90% apă în compoziţie, fiind o sursă bună de hidratare în zilele caniculare. Puţini ştiu însă că aceste fructe stimulează apetitul sexual.

Pepenii sunt fructele consumate cel mai des în anotimpul estival, pentru că potolesc setea rapid şi, datorită nutrienţilor din compoziţie, conferă pentru scurtă vreme senzaţia de saţietate. Atât pepenele verde, cât şi cel galben conţin fitonutrienţi valoroşi, în special betacaroten, fibre, calciu, magneziu, potasiu, zinc, vitaminele B1, B3, B6, C, E, K, elemente care ajută la întărirea sistemului imunitar.

„Un kilogram de pepene verde furnizează organismului aproximativ 950 ml de apă. Pepenele este recomandat şi în dietele diabeticilor, deoarece în 100 de grame de miez nu se găsesc mai mult de 3,5-3,7% glucide", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Alimentar din Bucureşti. De asemenea, pepenele (mai ales cel verde) contribuie la buna funcţionare a rinichilor pentru că are acţiune puternic diuretică.

Unul dintre beneficiile spectaculoase ale pepenelui verde este adus de substanţa numită citrulină. Aceasta se transformă prin reacţie cu enzimele din organism într-un aminoacid esenţial numit arginină. Aceasta ajută la eliminarea amoniacului din corp şi produce oxid nitric. Substanţă vasodilatatoare, oxidul nitric relaxează vasele de sânge şi reduce presiunea sangvină. De altfel, în aceeaşi idee, oxidul nitric este şi un component important al celebrelor pilule Viagra, indicate pentru tratarea disfuncţiilor erectile. Aşadar, pepenele verde este un stimulent sexual natural.

La frigider, imediat după ce a fost tăiat

Un alt compus valoros din pepenele verde este licopenul. Acesta dă culoarea roşie miezului de pepene şi este un carotenoid cu proprietăţi antitumorale, fiind benefic în prevenirea cancerului la sân, la plămâni şi la prostată. Licopenul se conservă bine în mediu rece, motiv pentru care este indicat ca, după ce pepenele a fost tăiat, să fie introdus cât mai repede în frigider.

Cel galben, recomandat cu măsură diabeticilor

În comparaţie cu pepenele verde, pepenele galben trebuie consumat cu mai mare moderaţie de către diabetici sau de către persoanele care doresc să slăbească. „Pepenele galben este compus în proporţie de 90% din apă. O sută de grame de miez conţin 30 de calorii şi 7,5% glucide. În plus, este o sursă importantă de potasiu şi de vitamina C (30 mg la 100 grame de miez), fiind recomandat în caz de anemie şi de constipaţie", spune profesorul Mencinicopschi. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite