Orezul prelungeşte viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orezul, un aliment de bază pentru aproape jumătate din populaţia globului, furnizează energie organismului, stimulează activitatea cerebrală şi creşte speranţa de viaţă.

Se digeră uşor

Din punct de vedere nutriţional, cel mai bun soi de orez este cel brun. 100 g de orez brun ne furnizează 99 mg de potasiu, 43 mg de magneziu, 120 mg de fosfor şi 0,14 mg de vitamina B1.

În schimb, aceeaşi cantitate de orez alb ne oferă 54 mg de potasiu, 11 mg de magneziu, 43 mg de fosfor, iar vitamina B1 dispare prin procesare. Orezul este indicat în dieta celor care au stomacul iritat, pentru că acesta se digeră şi se asimilează repede.

Fiert, reduce tensiunea arterială

Orezul fiert simplu este un leac popular universal pentru diaree, la fel ca şi apa în care a fiert. Orezul fiert, amestecat cu mere pasate, este recomandat de medicii europeni ca ajutor pentru scăderea tensiunii arteriale.


De asemenea, apa de orez din soiul brun poate fi consumată de două ori pe zi, la micul dejun şi la prânz, de persoanele care suferă de enterocolită cronică.

Cercetările efectuate de un grup de specialişti irlandezi au demonstrat că un consum moderat de orez la mesele principale contribuie la detoxifierea ficatului care absoarbe toxinele. Preparat cu legume, verdeţuri sau sub formă de garnitură la friptura de pasăre, orezul este un aliment benefic pentru persoanele anemice, lipsite de energie.

Tonic pentru funcţia cerebrală

Fosforul conţinut în bobul de orez are un efect benefic asupra sistemului nervos central. Nutriţioniştii recomandă consumul primei porţii de orez (de preferinţă brun) la micul dejun, motivând că acesta conţine substanţe care stimulează activitatea creierului.

Benefic la orice vârstă

Orezul are proprietăţi benefice pentru problemele specifice fiecărei vârste, susţin specialiştii. Spre exemplu, consumul regulat de orez îi ajută pe adolescenţi să asimileze mai uşor vitamina B6, care are un rol important în metabolismul aminoacizilor.

În cazul persoanelor care se confruntă cu criza de la 40 de ani, orezul este eficient în tratarea disfuncţiilor sexuale, favorizând fluxul sanguin către zona genitală. Iar după vârsta de 60 de ani, orezul protejează inima şi creierul, crescând speranţa de viaţă. Acum sunt indicate în special „ceaiurile" de orez cu mere şi cu lămâie.

Orezul conţine vitamina B9 (acid folic), esenţială în producerea globulelor roşii.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Orezul este un aliment sănătos, atât timp cât este nedecorticat.Trebuie ştiut că în coaja orezului se găsesc uleiuri esenţiale (două fosfolipide şi un sterol), importante pentru hrănirea şi pentru repararea membranei celulare. Orezul nedecorticat poate fi găsit în magazinele specializate în vânzarea produselor naturale sau bio.

Orezul decorticat aduce însă în alimentaţia noastră hidraţi de carbon din belşug! De aceea, persoanele cu diabet, dar şi cele supraponderale trebuie să ţină seama de acest lucru şi să consume orezul cu precauţie, acesta având indicele glicemic 50. Persoanele care ţin o dietă pentru scăderea în greutate ar trebui să evite consumul orezului decorticat. Pentru a evita acumularea kilogramelor, este recomandat consumul a cel mult 100 g de orez fiert pe zi şi numai în combinaţie cu legume (roşii, castraveţi, dovlecei, ardei, vinete şi varză).

Ghid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

image

Usturoiul combate virozele

Cel mai sănătos şi mai gustos usturoi este cel românesc, ne asigură specialistul nostru. Mai ales în acest sezon, ar trebui să mâncăm câţiva căţei de usturoi zilnic, pentru că stimulează imunitatea şi previn afecţiunile respiratorii.

Scade colesterolul

Bogat în potasiu, zinc, seleniu, vitamine din grupul B şi în vitaminele C şi E, usturoiul este un adevărat medicament. El scade tensiunea arterială, nivelul colesterolului „rău", calmează durerile reumatismale şi reechilibrează flora intestinală. Alicina, compusul sulfurat care îi dă mirosul, are efect antibiotic. Câţiva căţei de usturoi pe zi grăbesc vindecarea în caz de viroze şi de bronşite, datorită proprietăţilor antiinflamatoare, expectorante şi imunostimulatoare.

Crud, este cel mai bun

Cel mai bine ar fi să consumăm usturoiul crud sau preparat sub formă de mujdei, dar fără ulei sau maioneză. Adăugat în mâncare, el îşi pierde majoritatea proprietăţilor nutritive. Cel mult, poate fi înăbuşit cinci minute.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite