În ce mod combat alimentele depresia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta modernă este una dintre principalele cauze ale numărului mare de depresivi. Iată care sunt alimentele esenţiale pentru a preveni această tulburare, tot mai frecventă astăzi.

Toţi cei aproape nouă metri de tub digestiv uman sunt căptuşiţi cu o reţea complexă de neuroni, potrivit medicului Michael Gershon de la Universitatea Columbia, expert într-un domeniu medical foarte nou, neurogastroenterologia, şi autorul cărţii „Al doilea creier". El estimează că ar fi vorba despre aproximativ 100 de milioane de neuroni care au rolul de a controla procesele digestive, independent de creier.

Însă asta nu este tot: „cel de-al doilea creier" influenţează o mare parte din emoţiile noastre. Astfel, medicul Michael Gershon susţine că multe dintre stările depresive şi-ar putea avea originile în mesajele pe care „creierul digestiv" le transmite la nivel cerebral. De altfel, studiile arată că 95% din cantitatea totală de serotonină (hormon al stării de bine) din corp se găseşte în aparatul digestiv. Aşa se explică de ce alimentele pe care le consumăm ne influenţează într-o mare măsură starea de spirit.

Prăjiturile şi ciocolata, bune sau rele?

Este binecunoscut faptul că dulciurile concentrate ne îmbunătăţesc starea de spirit. Am putea deduce de aici că, atunci când ne confruntăm cu stări depresive, ar trebui să mâncăm ciocolată sau prăjituri. Ei bine, această măsură nu este una corectă, atrag atenţia specialiştii. Alimentele bogate în carbohidraţi simpli, cum sunt dulciurile concentrate, cresc la nivel cerebral concentraţia unui aminoacid esenţial numit triptofan, care stimulează formarea serotoninei.

„Senzaţia de bine şi de calm creată imediat după consumul alimentului dulce aduce cu sine şi o creştere instantanee a energiei, totul pentru o foarte scurtă perioadă. De aceea, starea de bine dispare rapid, reapare pofta exacerbată de dulce şi intrăm într-un cerc vicios", atrage atenţia Lygia Alexandrescu, lector universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi consultant pe probleme de nutriţie în cadrul Centrului Natural Silhouette din Bucureşti.

De altfel, indiferent din ce categorie fac parte, alimentele care ne produc plăcere ne conferă şi o stare emoţională bună. „Se întâmplă foarte frecvent să vină la cabinet pacienţi care au luat mult în greutate din cauza fenomenului de emotional eating (n. r. - consum excesiv de alimente pe fond emoţional). Este vorba despre persoane cu diverse tipuri de probleme emoţionale, cum sunt depresia, anxietatea etc.", confirmă medicul Adrian Copcea, specialist nutriţionist şi diabetolog în cadrul Centrului Medical Asteco din Cluj-Napoca.

Orezul brun are efect de durată

Pentru ca efectul benefic să se menţină timp îndelungat, trebuie să evităm sursele de carbohidraţi simpli (dulciuri concentrate) şi să apelăm la cele de carbohidraţi complecşi, cum este orezul brun, ne sfătuieşte medicul Adrian Copcea. Acest tip de orez acţionează asupra nivelului de serotonină din organism şi, deci, modifică în bine starea de spirit a depresivilor (care prezintă o concentraţie scăzută a acestui neurotransmiţător).

În plus, orezul brun aduce în corp doze importante de vitamine B1, B3 şi B9, care menţin echilibrul chimic de la nivel cerebral şi sănătatea celulelor nervoase. De asemenea, datorită conţinutului bogat în fibre alimentare, acest aliment influenţează starea de spirit, fiindcă fibrele facilitează digestia. Prin urmare, acţionează şi asupra „creierului din tubul digestiv".

Migdalele şi spanacul, surse de magneziu

Mai multe studii realizate de-a lungul timpului au arătat că există o strânsă legătură între carenţa de magneziu şi depresie. Aşadar, magneziul este un mineral esenţial pentru păstrarea sănătăţii neuronilor şi, deci, pentru combaterea stărilor depresive. Dintre alimente, cel mai bogat conţinut în magneziu îl au seminţele de dovleac, migdalele şi spanacul. Dintre fructele proaspete, cea mai importantă sursă de magneziu sunt bananele (28 mg la 100 g).

Algele marine şi soia ne binedispun

Şi alimentele care conţin aminoacidul triptofan au rolul de a ne binedispune şi, deci, de a preveni sau de a combate stările depresive, fiindcă acesta este un precursor al serotoninei.

„Cel mai mult triptofan conţin algele marine, soia, seminţele de dovleac, susanul, fisticul şi carnea de curcan", precizează medicul Adrian Copcea. 

Cele mai bune surse de nutrienţi pentru starea de bine

Magneziu (mg/100 g)

1. Seminţe de dovleac - 530
2. Migdale - 280
3. Seminţe de pin - 235
4. Făină integrală
     de grâu - 138
5. Spanac - 87

Triptofan

1. Albuş de ou - 1.000
2. Alge marine
     (spirulina) - 930
3. Cod (uscat) - 700
4. Soia - 590
5. Seminţe de dovleac - 570

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite