Gutuia, fructul cu o s ută de proprietăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gutuile, fructele parfumate şi aurii ale toamnei, pot fi valorificate sub diferite forme: proaspete, coapte, fierte sau uscate prin deshidratare. Sunt recomandate mai ales în sezonul rece, pentru stimularea imunităţii.

Gutuile se consumă proaspete, ca hrană excelentă pentru ficat. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, se prepară tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii. Ca remediu expectorant şi calmant în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita, tuberculoza, în stadiul incipient, se folosesc seminţele.

Recomandare

Preparatele din gutui: siropul, jeleul şi marmelada sunt bune  pentru convalescenţi.

Are efect pozitiv asupra psihicului

Datorită caracterului  ei acid, gutuia înlătură senzaţia de greaţă după o masă îmbelşugată. De asemenea, adăugată în salatele de legume şi de fructe, gutuia stimulează digestia. În plus, toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii. Se consumă, zilnic, câte un pahar, înainte de masă, vreme de 30 de zile.

Sucul de gutui are efecte terapeutice înzecite dacă este combinat cu suc de morcovi şi de mere în proporţii egale. Porţia zilnică de amestec este de 300 ml.

Şi seminţele au proprietăţi terapeutice

image

În bronşite, tuse urmată de expectoraţie cu sânge, astm, diaree sau în hemoragii uterine, preparatele cu seminţe s-au dovedit foarte eficiente. O budincă de orez care conţine seminţe de gutui este un leac gustos şi la îndemână. Aceasta se prepară din următoarele ingrediente: 500 ml de lapte, 4 linguri de orez, două linguri de miere, o lingură de seminţe de gutui, scorţişoară după gust, două ouă de găină sau patru ouă de prepeliţă. Se fierbe orezul în lapte la foc mic.

Când este gata, se adaugă ouăle bătute spumă, mierea, scorţişoara şi seminţele de gutui măcinate. Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi se pune în cuptor, la foc potrivit, 10 minute. Budinca se serveşte asezonată cu pulpă de gutuie rasă.

Consumă o gutuie în fiecare zi pentru a preveni apariţia tulburărilor digestive.

Este un excelent antiinflamator

Fructul este foarte apreciat pentru proprietăţile antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice şi expectorante. Iar lista poate continua, pentru că specialiştii atribuie acestui fruct o sută de proprietăţi.

Aceste atuuri se datorează substanţelor active importante pe care le conţine: hidraţi de carbon, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, precum şi minerale (potasiu, fosfor, calciu şi sodiu). O porţie de gutui rase  (100 g) conţine 355 calorii.

Poate fi folosită şi în igiena orală

image

Cu pulpa fructului se freacă dinţii, în locul periuţei. Apoi, se clăteşte gura cu suc de gutuie. De asemenea, gargara cu suc de gutuie ajută în tratamentul unor afecţiuni bucale, cum sunt aftele, gingivitele şi ulcerul bucal.

Indicată în anemii

Gutuia este benefică şi pentru stimularea poftei de mâncare. De aceea, pentru copiii anemici şi pentru cei mofturoşi la mâncare, fructul dulce-acrişor este un remediu foarte bun. Gutuile pot fi consumate ca atare sau, în cazul celor care nu apreciază gustul acestor fructe, se pot adăuga în diferite feluri de mâncare.

Un mic dejun poate consta într-o salată preparată din pulpa unei gutui rase, câte două linguriţe de brânză de vaci şi de miere. Această combinaţie delicioasă se consumă imediat. Copiii anemici ar trebui să ţină această cură cel puţin o lună. Un efect similar îl are o supă de legume pasată, în care se adaugă o linguriţă de seminţe de gutui pisate.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

Consumul gutuilor aduce o serie de beneficii sănătăţii, datorită conţinutului bogat în săruri de magneziu, de fier şi de potasiu. Gutuile sunt bogate în principii bioactive, cum ar fi taninul, pectinele, precum şi în vitamine (A, B, C şi PP). Asocierea tanin-pectină are acţiune favorabilă asupra mucoasei digestive.

Sub formă de salată (gutui cu mere, morcov şi cu miere) se recomandă la micul dejun în colopatiile cronice şi în problemele hepato-biliare. În cazul hepatitelor cronice, se pot face „cure” de gutui în perioada toamnei. Acestea pot fi consumate coapte, sub formă de suc proaspăt sau de compot.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite