Dieta care scade inflamaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflamaţia apare atunci când sistemul de apărare al organismului trebuie să lupte cu o infecţie, cu un factor iritant sau cu celule bolnave. Alături de medicamente, alimentaţia te poate ajuta să reduci inflamaţia din corp.

Infecţiile cu bacterii sau cu virusuri, traumatismele şi stimulii în exces declanşează un răspuns inflamator acut. De asemenea, bolile cronice, precum artrita, astmul, sindromul colonului iritabil, întreţin inflamaţia la nivelul organismului.

Alimentele antiinflamatoare ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor şi încetinesc procesul de îmbătrânire.

Lintea, bună pentru reumatici

image

Legumele sunt atât sursă de fibre, cât şi de substanţe antiinflamatoare şi antioxidante, prin betacaroten, vitamina C şi prin anumiţi pigmenţi.

Astfel, capsaicina din ardeiul roşu iute şi quercitina din ceapa roşie scad inflamaţia. Ardeiul iute trebuie consumat cu moderaţie, pentru că are efect iritant asupra stomacului.

Dieta bogată în soia protejează vasele de sânge de inflamaţie. Fasolea şi lintea sunt indicate în dieta persoanelor cu artrită reumatoidă, iar varza şi morcovul au efect curativ în dermatite şi în alte boli ale pielii.

Legume cu efect antiinflamator sunt şi usturoiul (care previne răcelile), ceapa verde, prazul, conopida, spanacul, broccoli şi măslinele.

Fructele congelate păstrează proprietăţile

Cele mai bogate în vitamina C sunt cireşele Acerola, disponibile la noi sub formă de comprimate sau de pudră, în farmacii. La îndemâna tuturor, tot timpul anului, sunt merele, bogate în quercitină.

Fructele de pădure conţin vitamina C în cantităţi mari şi pigmenţi antiinflamatori, iar afinele ajută la vindecarea infecţiilor renale şi ale tractului urinar.

Fructele şi legumele congelate îşi păstrează o parte din substanţele antiinflamatoare. Important este să se decongeleze direct în apa fierbinte cu care se va face mâncarea. De asemenea, seminţele şi fructele oleaginoase sunt bogate în nutrienţi cu efect antiinflamator.

Condimentele pot fi iritante

Busuiocul, ardeiul iute, curry-ul, pătrunjelul, oregano şi rozmarinul conferă nu doar savoare, ci şi protecţie contra infecţiilor. La fel se întâmplă şi cu menta, cacaua (ciocolata cu peste 70% cacao) şi cu scorţişoara. În plus, aceste condimente pot înlocui cu succes sarea şi zahărul din alimentaţie.

Din păcate, tot ce este prea aromat poate afecta digestia, prin iritarea stomacului, aşa că medicii recomandă moderaţie în consumarea lor.

Peşte, de două ori pe săptămână

Acizii graşi esenţiali Omega 3 din peşte reprezintă un foarte puternic agent antiinflamator. Cea mai mare cantitate de acizi Omega 3 se găseşte în peştele gras, oceanic, cum ar fi tonul, somonul, macroul, heringul şi sardina.

Alte surse sunt nucile, alunele şi seminţele de susan. Acizii Omega 3 ajută la ameliorarea artritei reumatoide şi în tratamentul bolilor de piele, cum ar fi dermatitele, psoriazisul şi eczemele.

Atenţie la alimentele proinflamatoare!

image

Unele alimente cresc inflamaţia, accentuează durerea asociată inflamaţiei şi sporesc riscul apariţiei bolilor cronice. Printre cele mai riscante sunt carnea de porc, mezelurile şi produsele de tip fast-food, prin grăsimile saturate pe care le conţin şi prin nitriţi (în cazul mezelurilor).

Lista mai conţine lactate, produse zaharoase, legume precum vinete, roşii şi cartofi (substanţa inflamatoare poartă numele de solanină), cereale, arahide şi produse care conţin grăsimi hidrogenate (margarina consumată ca atare sau în diverse produse de patiserie). Aceste alimente trebuie consumate cu atenţie de către persoanele care suferă de boli inflamatorii cronice.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist

În cazul unor probleme inflamatorii în organism, nu ne putem baza pentru rezolvarea acestora numai pe alimente cu caracter antiinflamator, cum ar fi usturoiul, ceapa şi ardeiul iute. Această problemă de sănătate presupune un aport de principii bioactive, într-o cantitate curativă şi nu într-una profilactică.

Prin urmare, este de preferat să se apeleze la suplimente alimentare ce conţin cantităţile optime necesare ameliorării şi rezolvării problemei procesului inflamator. Astfel, se recomandă suplimente cu vitamina C, vitamina E, carotenoizi, acizi graşi Omega 3, cu extract din coajă de salcie şi cu extract de usturoi.

Bine de ştiut 

Conţinutul în substanţe antiinflamatoare scade prin prepararea termică a alimentelor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite