De ce este bine să mâncăm varză cât mai des

0
Publicat:
Ultima actualizare:
300 de grame de varză consumată zilnic ne protejează de boli
300 de grame de varză consumată zilnic ne protejează de boli

Nutriţioniştii susţin că această legumă are rol terapeutic în peste 100 de afecţiuni şi puţine contraindicaţii. Varza conţine compuşi anticancerigeni, antihemoragici şi antioxidanţi. De asemenea, ea are calitatea de a stimula imunitatea organismului.

Datorită proprietăţilor curative, varza ar trebui introdusă în dietă de cel puţin trei ori pe săptămână, recomandă nutriţioniştii. Ea conţine vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E şi K)  şi minerale (magneziu, potasiu, calciu, fier) care, printre altele, ajută organismul să facă faţă agenţilor patogeni (virusuri şi bacterii) cu care venim zilnic în contact. În funcţie de preferinţe, putem opta între patru sortimente de varză (albă, roşie, creaţă şi de Bruxelles), ale căror valori terapeutice au fost evidenţiate de studiile realizate de-a lungul timpului. În primul rând, varza este o sursă importantă de fibre alimentare, indispensabile pentru facilitarea tranzitului intestinal.

Pe de altă parte, s-a observat că riscul de cancer de colon este mai mic în rândul persoanelor care introduc varza frecvent în dietă. De altfel, proprietăţi anticancerigene considerabile are varza roşie, datorită antocianinei, o substanţă care îi dă culoarea specifică. Potrivit unui studiu publicat în urmă cu şapte ani în „Journal of Biomedicine and Biotechnology" , antocianinele încetinesc dezvoltarea celulelor cancerigene şi stopează formarea de noi tumori.

Previne îmbătrânirea şi protejează stomacul

Persoanele care doresc să-şi menţină aspectul tânăr mai mult timp ar trebui să consume zilnic 300 g de varză, potrivit specialiştilor de la Clinica Mayo. Varza, şi îndeosebi cea creaţă, conţine cantităţi importante de vitamine (A, C şi E) cu puternic efect antioxidant. Antioxidanţii combat radicalii liberi, molecule care accelerează procesul de îmbătrânire şi care, în mod obişnuit, se produc în organism pe fondul proceselor metabolice, dar cu atât mai mult în prezenţa noxelor din atmosferă ori prin expunerea la ultraviolete.

Pentru a preveni îmbătrânirea, varza se poate consuma fie ca atare, fie sub formă de suc (50 ml pe zi între mese).Pe de altă parte, un truc pentru a da tenului un plus de vitalitate şi de strălucire este să tamponăm faţa cu suc de varză dimineaţa şi seara. Varza se recomandă şi în tratarea gastritelor hiperacide şi a ulcerului gastric, deoarece conţine vitamina K, recunoscută pentru efectul antihemoragic.

Murată, întăreşte imunitatea

Prin murare, varza se îmbogăţeşte cu noi proprietăţi terapeutice, afirmă nutriţioniştii. În urma procesului de fermentaţie, se generează acidul lactic, ce contribuie la echilibrarea microflorei intestinale, stimulând astfel imunitatea. În plus, varza murată este o sursă importantă de vitamina B12, indispensabilă în buna funcţionare a creierului, stimulând zonele responsabile de procese cognitive precum învăţarea şi memorarea. În varza murată se găsesc substanţe care ajuta la îmbunătăţirea digestiei. 

Atenţie la dieta cu supă de varză!

Deşi blamată de medici, din cauza carenţelor nutriţionale pe care le generează, dieta cu supă de varză este adoptată de mulţi dintre cei cu surplus de kilograme, deoarece favorizează slăbirea rapidă. În funcţie de sortiment, 100 grame de varză aduc organismului între 25 şi 35 de calorii. Pentru a preveni complicaţiile, se recomandă ca un astfel de regim alimentar să se urmeze numai sub supraveghere medicală. Tot cu acordul medicului, ar trebui administrate şi capsulele pe bază de supă de varză.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite