Cum ne putem detoxifia cu ajutorul dietei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Detoxifiere
Detoxifiere

Ajustarea meniului zilnic este una dintre primele măsuri care pot face diferenţa între un corp suprasolicitat şi unul în formă. Însă importante sunt şi controlul stresului, practicarea unui sport şi renunţarea la fumat.

Medicina clasică nu are definiţii clare pentru situaţiile care impun detoxifierea. Nu există un consens nici în ceea ce priveşte natura toxinelor care s-ar acumula în corpul nostru.

Totuşi, medicii sunt de acord că manifestări precum starea depresivă sau de oboseală, durerile de cap, lipsa puterii de concentrare şi nervozitatea pot fi urmarea unei suprasolicitări a organismului. Sunt modalităţi prin care corpul nostru ne semnalează că are nevoie de ajutor.

Schimbarea, în cure sau pe viaţă

Organismul se poate simţi scos din ritm în perioada postpascală, după abundenţa de mâncăruri tradiţionale delicioase.

Dar, şi în restul anului, „există greşeli care se repetă şi care aduc cu sine consecinţe măsurabile, cum ar fi obezitatea sau dereglarea profilului lipidic. Remediul lor este adoptarea unor măsuri care să fie, de asemenea, cumulative", ne spune medicul specialist nutriţionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Aceste măsuri ar trebui aplicate constant, pe termen lung, astfel încât să devină un stil de viaţă.

Însă „persoanele care simt că au o alimentaţie nepotrivită consideră şi că o cură de detoxifiere este benefică, înţelegând prin aceasta o perioadă în care acordă atenţia necesară unei alimentaţii pe care o consideră corectă", precizează medicul nutriţionist.

O astfel de cură de două-trei săptămâni este mai bună decât nimic. La fel, şi alegerea a una sau două zile din săptămână în care dieta să fie compusă doar din vegetale ajută organismul să funcţioneze mai bine.

Legumele şi fructele, aliaţii numărul 1

Pentru persoanele care se simt „ghiftuite" în această perioadă, cei mai la îndemână aliaţi sunt legumele cu frunze verzi şi fructele. Ele stimulează tranzitul intestinal şi diureza pentru că sunt bogate în fibre insolubile şi solubile, ce scad absorbţia toxinelor şi grăsimilor la nivelul intestinului.

Este şi motivul pentru care medicii ne sfătuiesc să consumăm întotdeauna friptura împreună cu o garnitură de verdeţuri. Astfel de produse cu rol purificator sunt spanacul, salata verde şi broccoli, dar şi seminţele de psyllium şi merele. 

Un alt atu al legumelor şi al fructelor este acela că sunt surse importante de vitamine şi de minerale cu rol antioxidant.

Ele stimulează curăţarea organismului de radicalii liberi rezultaţi în urma metabolismului, fie singure, fie prin favorizarea acţiunii unor enzime-cheie. Mai mult, vitaminele şi mineralele care provin din fructe şi din legume sunt mult mai eficiente decât cele de sinteză.

„Dacă alimentaţia este corectă, suplimentele destinate detoxifierii nu sunt necesare, organismul sănătos ştiind să echilibreze în permanenţă metabolismul. Dacă există afecţiuni, atunci este bine ca drumul să înceapă cu un diagnostic, şi abia ulterior să se facă tratamentele, inclusiv cele destinate detoxifierii", recomandă medicul nutriţionist Adrian Copcea.

Agricultura bio, lipsită de pesticide

O persoană preocupată de nutriţie se va interesa şi de provenienţa produselor pe care le pune pe masă. Aceasta cu atât mai mult cu cât noţiunea de detoxifiere a devenit populară în contextul în care industria alimentară apelează din ce în ce mai mult la aditivi alimentari (E-uri), iar poluarea afectează tot mai mult organismul.

Tocmai de aceea, alimentele pe care alegem să le consumăm trebuie să fie, pe cât posibil, cât mai sărace în aditivi şi cât mai lipsite de pesticide (în cazul vegetalelor) sau de hormoni şi de antibiotice (în cazul produselor de origine animalieră).

Agricultura bio este varianta care asigură controlul detaliat al lanţurilor de producţie, în mod special prin eliminarea pesticidelor.

Mâncaţi puţin şi des!

Ritmicitatea şi disciplina sunt pe placul organismului, iar studiile arată că respectarea orelor de masă creşte longevitatea.

De asemenea, oamenii care mănâncă puţin şi des, dar şi adepţii unui mic dejun consistent sunt mai feriţi de pericolul acumulării de kilograme în exces.

„O bună selecţie a alimentelor, un orar alimentar care să corespundă nevoilor biologice, includerea în cantităţi adecvate a tuturor grupelor de alimente sunt, toate, detoxifiante", atrage atenţia medicul nutriţionist Adrian Copcea. 

"O bună selecţie a alimentelor, un orar alimentar care să corespundă nevoilor biologice, includerea în cantităţi adecvate a tuturor grupelor de alimente sunt, toate, detoxifiante."

Adrian Copcea medic specialist nutriţionist

Alimente care purifică organismul

- Spanac şi broccoli Conţin acid alfa-lipoic (AAL), un antioxidant natural care ajută la regenerarea vitaminelor E şi C după ce acestea au neutralizat radicalii liberi.

- Mere Sunt bogate în fibre solubile şi în sorbitol, au efect uşor laxativ.

- Ceai verde Are efect diuretic şi conţine cele mai mari cantităţi de antioxidanţi dintre ceaiuri.

- Seminţe de psyllium Conţin cele mai mari cantităţi de fibre, crescând tranzitul intestinal chiar şi la persoanele cu probleme severe.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite