Ce carenţe ascund poftele alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Nevoia imperioasă de a mânca dulce sau sărat
Nevoia imperioasă de a mânca dulce sau sărat

Nevoia imperioasă de a mânca dulce sau sărat poate anunţa un dezechilibru în organism. Specialiştii pun adesea pofta exagerată de mâncare pe seama unor obiceiuri alimentare nesănătoase.

Un exemplu în acest sens este consumul frecvent de alimente rafinate, bogate în zaharuri, care determină oscilaţii ale nivelului glicemiei şi, implicit, apariţia senzaţiei accentuate de foame. „Poftele pentru ceva dulce sau sărat apar atunci când consumăm alimente industriale rafinate, cu încărcătură glicemică ridicată şi cu densitate nutriţională scăzută, în cadrul unor diete care nu ne furnizează nutrienţii necesari sănătăţii organismului", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare.

Ai vrea ceva sărat? Poţi avea lipsă de calciu!

Dacă ţi se întâmplă frecvent să ai poftă de ceva sărat, ar putea fi un semn că te confrunţi cu un deficit de minerale, în special de calciu, de potasiu sau de fier. Acest lucru este demonstrat de specialiştii de la Centrul de Cercetare „Monell" din Philadelphia, SUA, care au constatat că sodiul creşte temporar nivelul de calciu din sânge. Pe de altă parte, medicii au observat că nevoia de a mânca sărat poate apărea şi la persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială sau cu deshidratare cronică. Dacă ai poftă şi de dulce, şi de sărat este un semn că organismul tău are nevoie atât de glucoză, cât şi de sodiu pentru a funcţiona în parametrii normali, aceste minerale nefiind acoperite de alimentaţia ta zilnică. Cert este că în oricare dintre aceste situaţii se recomandă un consult medical.

Nevoia de dulce, asociată cu depresia

Pofta crescută pentru un anumit tip de aliment, ce cu greu poate fi stăpânită, poate fi şi semnul unor tulburări de ordin psihic. Ai observat că dacă mănânci ceva dulce, în special ciocolată, atunci când eşti stresat, trist sau foarte obosit, apare o stare de calm? Ei bine, acest lucru se întâmplă deoarece consumul de dulciuri stimulează secreţia de serotonină, un neurotransmiţător care dă senzaţia de bine. De asemenea, nevoia de dulce poate apărea şi pe fondul unei carenţe de crom sau de magneziu din organism.

„Stările de tristeţe sunt de multe ori asociate cu «foamea de dulce», care poate fi explicată printr-un necesar de glucoză al organismului, dar şi printr-o asociere formată încă din copilărie, când copilul primea ceva dulce ca formă de alinare atunci când era trist, ca formă de recompensă sau pur şi simplu ca dovadă de dragoste. În acest fel, pofta de a mânca poate fi asociată inconştient cu diferite stări emoţionale", spune psihoterapeutul Lena Rusti de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Pofta de carne, semn de suprasolicitare

Probleme de sănătate pot fi semnalate şi atunci când ţi-e poftă de un anumit tip de aliment. Astfel, nevoia acută de a consuma carne poate apărea în perioadele de suprasolicitare fizică şi psihică, atunci când organismul are nevoie de proteine pentru a se reface. În cazul în care apare subit dorinţa imperioasă de a consuma citrice, poate fi vorba despre un deficit de magneziu, iar dacă îţi lasă gura apă după o cafea, este posibil să te confrunţi cu o carenţă de sulf sau de fosfor.

"Stările de tristeţe sunt de multe ori asociate cu «foamea de dulce», care poate fi explicată printr-un necesar de glucoză al organismului, dar şi printr-o asociere formată încă din copilărie.''
Lena Rusti pshiolog psihoterapeut

GREŞELI CARE DUC LA DEZECHILIBRE

Printre motivele pentru care apare pofta exagerată de mâncare se numără şi obiceiurile alimentare nesănătoase, proasta gestionare a meselor sau anumite tulburări emoţionale, spun specialiştii.

Aşa poţi ţine foamea sub control!

O măsură eficientă de a ţine foamea sub control este să respecţi un program alimentar care să includă trei mese principale şi două gustări. Mai ales micul dejun trebuie luat întotdeauna şi să fie mai consistent, împiedicând astfel creşterea apetitului, precum şi acumularea kilogramelor în plus. Ideal ar fi să mănânci porţii mici, la intervale scurte şi să închei masa în momentul în care mai există o uşoară senzaţie de foame.

De asemenea, mâncarea trebuie mestecată pe îndelete, deoarece în acest fel apare mai repede senzaţia de saţietate, iar digestia se face corect. Nu în ultimul rând, încearcă să adopţi o dietă diversificată, care să includă alimente bogate în fibre şi în proteine de calitate, precum carne slabă, lactate, legume şi verdeţuri. Fructele este bine să fie consumate între mese, iar micul dejun trebuie să includă cereale integrale şi fructe oleaginoase. Acestea reduc senzaţia de foame şi oferă energie pe toată durata zilei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite