Avantajele şi dezavantajele consumului de carne roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ideal ar fi să consumi  carnea roşie preparată la cuptor sau fiartă
Ideal ar fi să consumi carnea roşie preparată la cuptor sau fiartă

Te numeri printre cei care cred în zicala „cea mai bună legumă este porcul“? Poate ar fi bine să ţii cont de faptul că, deşi este bogată în nutrienţi, excesul de carne roşie poate afecta vasele şi inima şi poate creşte riscul de cancer.

Cu greu poţi înlocui carnea cu un alt aliment, astfel încât să-ţi asigure în aceeaşi măsură necesarul de proteine complete. În plus, carnea este o sursă importantă de energie, iar acest lucru se datorează conţinutului ridicat de minerale, precum fierul, potasiul, zincul şi fosforul, dar şi de vitamine, cum sunt cele din complexul B şi vitaminele A şi D.

Pe de altă parte, carnea, mai ales cea roşie, este un aliment greu de digerat, fiind nevoie de 15-20 de ore pentru a fi absorbită în intestin, ceea ce poate duce la tulburări digestive. În plus, carnea roşie, cum este cea de vită, de porc sau de miel, în special din mezeluri, are şi un conţinut ridicat de grăsimi saturate care, în cantităţi mari, pot fi incriminate de apariţia a numeroase boli. Iată câtă carne roşie este bine să consumi, dar şi cu ce probleme te poţi confrunta dacă faci abuz.

Ajută la formarea muşchilor şi oaselor

Proteinele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a tuturor funcţiilor organismului, iar proteinele de origine animală conţin toţi aminoacizii esenţiali pentru creşterea organelor corpului. În plus, aceşti nutrienţi proveniţi din carne ajută la dezvoltarea musculaturii şi oaselor, precum şi la regenerarea ţesuturilor din organism.

Esenţială în caz de anemie

Carnea roşie este şi una dintre cele mai bune surse de fier, de vitamina B12 şi de zinc. Şi cum fierul conţinut de carne este uşor absorbit de organism, dieta persoanelor care suferă de anemie feriprivă trebuie să includă atât carne, cât şi organe de porc sau de vită. Mai mult decât atât, zincul ajută la întărirea sistemului imunitar şi, implicit, la prevenirea bolilor infecţioase.

Atenţie, consumul zilnic poate duce la diabet!

Dacă mănânci mai mult de 100 g de carne roşie pe zi, eşti cu 19% mai predispus către diabet zaharat decât o persoană care mănâncă o cantitate mai mică de carne roşie. Acest lucru este demonstrat de cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, SUA, care avertizează că riscul este şi mai crescut, de 51%, în cazul consumului de mezeluri preparate din carne roşie, chiar dacă este vorba de o cantitate mai mică, de 50 g pe zi. Specialiştii spun că unul dintre motivele pentru care consumul excesiv de mezeluri dă diabet este conţinutul ridicat de sodiu şi de nitriţi al acestora, care creşte rezistenţa organismului la insulină.

Totuşi, să nu uităm nici de conţinutul ridicat de grăsimi saturate al cărnii roşii care, în cantităţi mari, poate duce la obezitate, o problemă asociată cu apariţia diabetului. În plus, nu este de neglijat nici faptul că acest tip de carne se digeră greu, ceea ce face ca, prin procesul de digestie, multe dintre toxinele din carne să fie acumulate în ficat, în rinichi şi în intestinul gros. De aceea, dacă vei mânca prea multă carne roşie, poţi avea şi probleme precum constipaţie, tulburări gastrice, intestinale, pancreatice şi ale sistemului biliar.

Creşte riscul de boli de inimă şi de cancer

Tot din cauza conţinutului ridicat de grăsimi saturate, dacă este consumată în cantităţi mari, carnea roşie poate duce la apariţia bolilor de inimă. Mai exact, pe termen lung, poate favoriza creşterea nivelului de colesterol „rău" şi hipertensiunea arterială, precum şi apariţia aterosclerozei. În plus, specialiştii asociază consumul de carne roşie cu instalarea unor boli precum artrita, guta sau unele cancere ale tractului digestiv (hepatic, pancreatic, de colon), dar şi cancerul ovarian.

De câte proteine ai nevoie în fiecare zi

Nutriţioniştii recomandă să consumăm zilnic câte două porţii de proteine. Acestea este bine să provină atât din surse animale (carne, peşte sau ouă), cât şi din surse vegetale (de exemplu, soia, fasole, mazăre, ciuperci sau nuci). Totuşi, asta nu înseamnă că trebuie să mănânci carne zilnic, ci o dată sau de două ori pe săptămână, în cantităţi moderate. De altfel, mai ales carnea roşie nu trebuie consumată în cantităţi mai mari de 150 g la o masă. De asemenea, cel mai indicat este să mănânci carne preparată la cuptor sau prin fierbere. Iar în ceea ce priveşte mezelurile şi alte produse procesate din carne, acestea ar trebui excluse din alimentaţie, deoarece conţin cantităţi mari de grăsimi şi de sare, precum şi aditivi alimentari.

Specialistul nostru

Dr. Şerban Damian
nutriţionist sportiv

Carnea roşie este o sursă importantă de proteine şi de minerale, fiind un aliment hrănitor. Totuşi, consumul de carne roşie trebuie limitat la 150-200 g, o dată sau de două ori pe săptămână ori poate chiar mai rar. Aceasta deoarece, în fiecare an, milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu diferite tipuri de cancer favorizat de consumul de carne şi peste 600.000 de decese sunt cauzate de cancerul de colon.

Iar dacă asociem rezultatele cercetătorilor referitoare la consumul de carne roşie şi apariţia cancerului de rect, cancerului hepatic, cancerului de colon sau a cancerului ovarian, este lesne de înţeles de ce trebuie trase nişte semnale de alarmă. În plus, lista bolilor cauzate de consumul excesiv de carne poate fi completată şi cu alte afecţiuni, cum ar fi insuficienţa cardiacă, arterita obliterantă, litiaza renală cu oxalaţi, colita de putrefacţie, constipaţia, celulita, acneea şi alte tipuri de tulburări hormonale.

Moderaţie

Ideal ar fi să consumi cel mult 150 g de carne roşie, doar o dată sau de două ori pe săptămână.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite