Au nevoie copiii de detoxifiere ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Da, răspund nutriţioniştii. Explicaţia este că alimentaţia celor mici este la fel de bogată în chimicale de sinteză precum cea a adulţilor, iar acest lucru creşte riscul de obezitate şi de boli cronice.

Organismul are propriile mecanisme de realizare a proceselor de detoxifiere (prin colon, piele, rinichi, ficat etc.). Însă eliminarea reziduurilor se poate face în mod natural numai în condiţiile în care alimentaţia se bazează pe un consum crescut de fructe şi de legume bogate în fibre, care măresc peristaltismul intestinal (doar în acest mod poate fi stimulat procesul de evacuare a toxinelor din corp).

În plus, alimentaţia trebuie însoţită de un consum ridicat de lichide (un litru de apă pe zi în cazul copiilor) şi de mişcare, care stimulează circulaţia sangvină, grăbind astfel detoxifierea. Din păcate, alimentaţia copiilor este departe de cea ideală.

Alimentele bogate în zahăr, nocive

Majoritatea produselor destinate copiilor sunt bogate în zahăr, aditivi alimentari și în arome care le dau un gust plăcut. În plus, unele dintre ele sunt însoțite de diferite cadouri care să-i determine pe copii să le prefere. Prin urmare, ei consumă zilnic alimente nesănătoase care, în timp, își pun amprenta negativ asupra organismului.

Cel mai mare pericol îl constituie obezitatea, urmată îndeaproape de diabet și de creșterea nivelului colesterolului (risc de boli cardiovasculare). În plus, din cauza alimentației dezechilibrate, foarte mulți copii suferă de constipație.

Cât mai multe fructe și legume zilnic

Părinții sunt principalii vinovați de alimentația dezechilibrată a copiilor, însă tot ei pot schimba aceste obiceiuri nocive. Primul pas este introducerea în alimentaţie a cinci porţii de fructe și de legume zilnic, necesare în procesul de detoxifiere. Atenție însă, majoritatea provin din import și conțin o cantitate însemnată de substanțe cu care au fost tratate pentru rezistenţă şi aspect!

De aceea, se recomandă preferarea fructelor și legumelor de sezon şi suplimentarea alimentației cu diverse produse de stimulare a detoxifierii. Acestea au în compoziţie şi o mare cantitate de fructe uscate. De asemenea, se recomandă respectarea orelor de masă şi cât mai multă mişcare.

Specialistul nostru

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului de Cercetări  Alimentare, Bucureşti

În general, copiii mănâncă mai prost decât adulţii, nu fac mişcare şi beau prea puţină apă. Iar în lipsa apei, detoxifierea nu poate avea loc. Dacă nu se iau măsuri urgent, aceşti copii prezintă riscul de a ajunge adulţi bolnavi. În primul rând, ajung să fie obezi de la vârste foarte mici, iar kilogramele în plus îngreunează detoxifierea. De asemenea, din cauza dulciurilor concentrate, cei mai mulţi copii au glicemia mare şi nivelul colesterolului peste limita normală.

Prin urmare, riscul de diabet şi de boli cardiovasculare creşte. În cea mai mare parte, alimentaţia copilului trebuie să se compună din cât mai multe fructe şi legume. Acestea conţin fibre şi stimulează procesele de detoxifiere. Atenţie! În cazul copiilor, detoxifierea este permisă numai după vârsta de patru ani.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite