5 motive să mănânci căpşuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpşunile sunt surse de antioxidanţi, de aceea menţin organismul tânăr mai mult timp şi îl feresc de boli degenerative.  În plus, sunt sărace în zahăr şi în calorii, ajutând la menţinerea glicemiei în limite normale.

1 Reglează nivelul glicemiei

Căpşunile sunt formate din 90% apă şi din 5% zahăr. Această cantitate mică de zahăr se eliberează lent în sânge şi nu duce la o creştere semnificativă a glicemiei, căpşunile încadrându-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut. Din acest motiv, fructele sunt recomandate şi persoanelor care suferă de diabet zaharat. Mai mult, potrivit studiilor, o singură ceaşcă de căpşuni proaspete reglează nivelul glucozei din sânge, astfel că zahărul consumat la o masă la care se mănâncă şi căpşuni va duce la o creştere mai mică a glicemiei decât în absenţa acestor fructe.

2 Au efect antiinflamator

100 de grame de căpşuni proaspete aduc organismului doar 32 de calorii şi circa 98% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Prin comparaţie, 100 de grame de portocale aduc 75% din necesarul zilnic de vitamina C. Această vitamină, dar şi polifenolii din compoziţia căpşunilor au un puternic efect antiinflamator şi antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocia­nina, pigmentul care­ conferă fructului culoarea roşie. Datorită polifenolilor, consumul a cel puţin trei porţii de căpşuni săptămânal reduce inflamaţia cronică, fiind indicat persoanelor care suferă de boli precum artrita, astmul, dar şi ateroscleroza, boală a vaselor de sânge care se asociază cu inflamaţie. Studiile realizate la Universitatea „Harvard" confirmă faptul că aceste fructe ţin la distanţă bolile cardiovasculare.

3 Ne menţin tineri mai mult timp

Tot polifenolii ajută organismul să contracareze efectul toxinelor şi radicalilor liberi produşi în urma proceselor metabolice. În acest fel, căpşunile ne menţin tineri mai mult timp şi previn apariţia unor boli degenerative şi chiar a cancerului. De asemenea, căpşunile sunt o sursă importantă de mangan (19% din doza zilnică recomandată). Mineralul este implicat în buna funcţionare a superoxid dismutazei, enzimă cu rol-cheie­în procesul de luptă împotriva stresului oxidativ şi a radicalilor liberi. Enzima previne degradarea ADN-ului şi este esenţială, printre altele, în menţinerea tinereţii pielii. De aceea, căpşunile sunt eficiente în combaterea ridurilor, atât consumate intern, cât şi aplicate sub formă de măşti.

4 Previn apariţia tumorilor

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio a demonstrat că aceste fructe stopează evoluţia leziunilor canceroase la nivelul esofagului. După ce au obţinut rezultate bune în studiile pe animale, cercetătorii au administrat zilnic 60 de grame de căpşuni unui grup de 36 de persoane ce prezentau leziuni precanceroase la nivelul esofagului. După şase luni, aceste leziuni au regresat în stadii inferioare, cu risc diminuat de malignizare.

5 Îmbunătăţesc memoria

Studiile americane realizate în 2010 la Centrul pentru Cercetări privind Îmbătrânirea din Boston au arătat că persoanele care consumă frecvent fructe de pădure au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Alzheimer. Astfel, alături de afine şi de fragi, căpşunile îmbunătăţesc memoria şi procesul de învăţare. Aceasta pentru că polifenolii stimulează funcţionarea neuronilor şi ajută creierul să se detoxifieze. Mai exact, ei ajută anumite structuri cerebrale să „cureţe" reziduurile care se acumulează la acest nivel odată cu înaintarea în vârstă.

Sunt uşor perisabile

Căpşunile proaspete îşi păstrează la maximum nivelul nutrienţilor timp de 48 de ore de la recoltare. Din păcate, ele se deteriorează repede chiar şi în frigider. Din acest motiv, este recomandat să le menţinem la o temperatură cât mai scăzută, de circa 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, într-un recipient închis. 

Specialistul nostru

Livia Nena
biolog nutriţionist

Căpşunile sunt fructe de sezon ideal de consumat atât de către copii, cât şi de către persoanele adulte şi în vârstă. Ele conţin săruri de potasiu, fosfor, sodiu, calciu şi fier, vitaminele A, B1 şi B2. Au un indice glicemic scăzut, putând fi consumate şi de către persoanele cu diabet (în limitele hidraţilor de carbon admişi). Căpşunile sunt fructe tonice, remineralizante, depurative, reechilibrante din punct de vedere nervos şi endocrin. Primăvara se pot face cure exclusive de câte 1-1,5 kg pe zi, timp de 7-14 zile. Căpşunile conţin flavonoide, principii bioactive foarte preţioase pentru menţinerea elasticităţii vaselor de sânge, pentru buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sangvine. Atenţie, persoanele alergice trebuie să evite căpşunile sub orice formă!

Compoziţie

Aceste fructe sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite