Cum recunoşti un psihopat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu această tulburare psihologică au o abilitate crescută în a captiva şi chiar manipula oamenii
Persoanele cu această tulburare psihologică au o abilitate crescută în a captiva şi chiar manipula oamenii

Psihopaţii sunt renumiţi pentru abilitatea lor de a manipula oamenii. Cu toate acestea, deseori, ei se dau de gol involuntar, susţin cercetătorii de la Universitatea Cornell din Statele Unite ale Americii.

Oamenii de ştiinţă au chestionat 52 de ucigaşi condamnaţi la închisoare, 14 dintre ei fiind diagnosticaţi cu psihopatie, condiţie medicală descrisă ca o "stare de dezechilbru psihologic caracterizat prin tendinţe asociale fără deficit intelectual şi fără atingere psihotică", potrivit sfatulmedicului.ro.

Cercetătorii coordonaţi de profesorul Jeffrey Hancock, de la Universitatea Cornell din SUA, au descoperit că psihopaţii pot fi recunoscuţi după anumite caracteristici de limbaj, chiar dacă iniţial par a fi persoane perfect normale şi chiar captivante.

Criminalii condamnaţi au fost rugaţi să-şi descrie crimele, limbajul lor fiind analizat printr-o aplicaţie soft specializată. Rezultatele arată că cei 14 diagnosticaţi cu psihopatie au manifestat o lipsă de emoţie faţă de cele povestite. Ei au prezentat faptele bazându-se pe relaţia cauză-efect. Totodată, s-au arătat mai concentraţi pe nevoi primare, precum mâncare, băutură şi bani.

"Involuntar, fără să fie conştienţi, ei ajung la o idee şi la o formă de limbaj care îi dau de gol", a declarat profesorul Hancock, potrivit MSNBC.

Cercetătorii au analizat gradul de implicare arătat de criminali în discursul lor, care s-a dovedit a fi foarte redus.

Lipsa de emoţie faţă de crime a fost indicată de folosirea verbelor la timpul trecut, care denotă o mare detaşare din partea celui invervievat.

Totodată, psihopaţii au avut mai multe întreruperi în discurs, dar şi cuvinte sau sunete fără sens, rostite aleatoriu, potrivit LiveScience.

Persoanele condamnate pentru crime, care au fost diagnosticate cu psihopatie, au folosit mai multe fraze cu propoziţii subordonate, foarte multe fiind de cauzalitate. Expresiile de legătură rostite foarte des au fost "pentru că" şi "din cauza asta".

Potrivit autorilor studiului, aceste caracteristici de limbaj arată că psihopaţii îşi privesc propriile crime ca pe o succesiune de fapte întâmplate prin cauză-efect.

Chestiunile de religie, spiritualitate şi stimă de sine au fost frecvent aduse în discuţie. De asemenea, psihopaţii au folosit de două ori mai multe cuvinte asociate cu nevoi primare, precum mâncare, băutură şi bani, decât criminalii care nu suferă de această tulburare psihologică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite