Ce oferă Ziua Mondială a Osteoporozei în lupta împotriva afecţiunii osoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie are şanse de până la 50% de a dezvolta osteoporoză de-a lungul vieţii
O femeie are şanse de până la 50% de a dezvolta osteoporoză de-a lungul vieţii

Data de 20 octombrie marchează Ziua Mondială a Osteoporozei. Sub sloganul „Iubeşte-ţi oasele!" au fost lansate mai multe acţiuni de informare. Cele 1,3 milioane de românce au ocazia să afle ce trebuie să facă pentru a preveni osteoporoza sau pentru a atenua durerile cauzat de afecţiune.

De Ziua Mondială a Osteoporozei, când se vorbeşte mai mult decât oricând despre această "boală tăcută", Fundaţia Internaţională de Osteoporoză a lansat campania numită „Iubeşte-ţi oasele" („Love your bones"). Acţiunea se concentrează pe prevenţia bolii şi pe acţiuni de informare cu privire la pericolele osteoporozei.

În România, 1,3 milioane de femei, sau una din trei femei trecute de 50 de ani, se confruntă cu probleme legate de osteoporoză. Pentru a creşte gradul de informare, Asociaţia ASPOR desfăşoară, cu sprijinul Amgen şi GlaxoSmithKline (GSK), acţiuni de promovare a exerciţiului fizic, de informare a potenţialilor pacienţi şi exerciţii de prevenire a căderilor.

Cele trei mesaje-cheie ale campaniei „Iubeşte-ţi oasele" sunt:

- Îmbrăţişează un stil de viaţă activ!
- Îmbrăţişează o alimentaţie bogată în calciu şi proteine!
- Îmbrăţişează Vitamina D!

image

În România, Oradea şi Târgu Mureş sunt oraşele care vor găzdui două evenimente în care organizatorii promovează cele trei mesaje definitorii ale campaniei.

La Târgu Mureş va avea loc un eveniment de promovare a exerciţiului fizic în cadrul căruia se vor face demonstraţii de exerciţii fizice benefice pentru prevenirea osteoporozei şi fracturilor, exerciţii de prevenţie a căderilor precum şi un scurt program de gimnastică de grup.

La Oradea vor avea loc două acţiuni. Prima va fi la un azil de vârstnici institutionalizaţi, unde ASPOR, împreună cu un kinetoterapeut, vor face măsurători de densitate a oaselor, vor distribui materiale de informare şi vor vorbi cu potenţialii pacienţi despre boală. A doua acţiune se va desfăşura la un club de pensionari al Asociaţiei Social-Comunitare a Municipalităţii, unde va avea loc un eveniment la fel de dinamic precum cel din Târgu Mureş, încheiat cu o demonstraţie de exerciţii fizice.

Sfaturile medicilor

"Ceea ce noi, medicii, le recomandăm persoanelor cu vârste de peste 50 de ani este să se adreseze medicului la apariţia durerilor la coloana vertebrală, la şold sau antebraţ, să stea mai mult la soare, să meargă zilnic pe jos, iar fumătorii să reducă pe cât posibil ţigările", a declarat conf. cr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon Bucureşti.

„Un aspect la fel de important precum prevenţia bolii ţine de aderenţa pacienţilor la tratamentele disponibile, acesta fiind un factor esenţial pentru controlul bolii şi pentru reducerea semnificativă a pericolului fracturilor, precum şi a unor costuri importante pentru sistemele de sănătate", a continuat conf. cr. Cătălina Poiană.

CIFRELE OSTEOPOROZEI

- O femeie are şanse cuprinse între 30% şi 50% de a dezvolta osteoporoză de-a lungul vieţii, iar bărbaţii - între 15% şi 30%

- Afectează un număr de 75 de milioane de oameni în Europa

- Aproximativ 30% dintre femeile aflate la menopauză din Uniunea Europeană sunt diagnosticate cu osteoporoză

- Doar în România, 1,3 milioane de femei suferă de osteoporozei, boala afectând una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani

- Fracturile osteoporotice, în special la nivelul şoldului, pot fi devastatoare, ratele de mortalitate raportate fiind de până la 20-24%, în primul an de după fractura la şold

- Costurile medicale directe ale osteoporozei în Europa au fost estimate la mai mult de 31 de miliarde de euro anual şi sunt aşteptate să crească până la 76,7 miliarde de euro în 2050, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite