Riscul unei naşteri premature creşte cu 30% în oraşele poluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stilul de viaţă din marile oraşe poate afecta femeile însărcinate
Stilul de viaţă din marile oraşe poate afecta femeile însărcinate

Femeile însărcinate care locuiesc în centre urbane foarte poluate au cu 30% mai multe şanse să intre în travaliu înainte de termen, arată un studiul efectuat pe 100.000 de naşteri situate pe o rază de opt kilometri în jurul marilor oraşe.

Noxele emise în trafic, care conţin substanţe chimice denumite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), cresc riscurile unei naşteri înainte ca sarcină să ajungă la termen.

Unul dintre principalii factori de risc la care este supusă viitoarea mamă este nitratul de amoniu din agricultură şi industrie, care măreşte probabilitatea unei naşteri premature cu 21%. Nitratul de amoniu este urmat de benzen.

Studiul realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California arată că nivelul de poluare din centrele urbane este mai mare pe timp de iarnă, faţă de vară, şi mai mic în oraşele de coastă decât cele mai îndepărtate de acumulări masive de apă.

"Se ştie că aerul poluat este asociat o rată scăzută a naşterilor, dar şi cu naşteri premature", a atras atenţia coordonatorul cercetării, doctorul Beate Ritz, potrivit "The Daily Mail".

"Unii poluanţi sunt specifici unei anumite zone, fiind asociaţi cu industria şi urbanizarea. Expunerea la noxe periculoase precum PAH creşte cu 30% riscul naşterii înainte de termen", a adăugat Ritz.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite