Contraceptivele hormonale dublează riscul de infectare cu HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Contraceptivele pe bază de hormoni facilitează răspândirea virusului imunodeficienţei umane (HIV) în rândul partenerilor heterosexuali.

Un studiu efectuat în Africa de o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii arată că metodele contraceptive cu hormoni dublează riscurile de contractare a virusului ce declanşează SIDA între partenerii de sex opus.

Contraceptivele hormonale sunt administrate fie oral, sub forma pilulelor, fie prin injecţie. Oamenii de ştiinţă au descoperit că predispoziţia la infectarea cu HIV-1, forma virală responsabilă de răspândirea Sindromului de Imunodeficienţă Dobandită, este mai pronunţată în cazul celor injectabile.

În lume există 140 de milioane de femei din lume care folosesc contraceptive pe bază de hormoni. Aproximativ16 milioane dintre ele sunt infectate cu virusul imunodeficienţei umane şi trăiesc în Africa sud-sahariană, zonă în care a fost efectuată cercetarea.

Oamenii de ştiinţă au cooptat pentru studiu peste 3.700 de cupluri heterosexuale în care unul dintre parteneri era seropozitiv iar celălalt seronegativ, relatează Fox News.

Rezultatele cercetării au dezvăluit că femeile care folosesc contraceptive hormonale sunt de două mai expuse riscului de a fi infectate cu HIV de la parteneri.

Totodată, femeile seropozitive care iau hormoni pentru a nu rămâne însărcinate au şanse de două ori mai mari să transmită virusul partenerilor neinfectaţi, comparativ cu cele care nu folosesc această metodă de prevenire a sarcinii.

"Această constatare este are implicaţii importante în ceea ce priveşte planificarea familială şi programele de prevenire a infectării cu HIV-1", a declarat cercetătorul Jared Baeten, profesor la Universitatea din Washington. El recomandă folosirea concomitentă a protecţiei contracentive orale şi a prezervativului femeilor care sunt expuse riscurilor de contractare a HIV.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite