Cancerul de sân la bărbaţi, mai rar dar mai agresiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiul arată că reprezentanţii sexului tare depistaţi cu cancer la sân au fost mai puţin supuşi la operaţii de extirpare
Studiul arată că reprezentanţii sexului tare depistaţi cu cancer la sân au fost mai puţin supuşi la operaţii de extirpare

Bărbaţii diagnosticaţi cu cancer mamar reprezintă doar 1% din totalul persoanelor suferinde de această afecţiune. Cu toate acestea, ei au mai multe şanse de deces, boala fiind mult mai agresivă dacă apare în ţesutul lor mamar.

O echipă de cercetători de la Universitatea Naţională din Singapore, coordonaţi de profesorul Mikael Hartman, a analizat registrele privind cancerul de sân din Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Elveţia şi Singapore.

Evidenţa datează din 1970 şi prezintă fişele medicale a 460.000 de femei şi a 2.700 de bărbaţi, toţi diagnosticaţi cu cancer mamar.

Analiza datelor arată că depistarea cancerului de sân la bărbaţi a avut loc, în majoritatea cazurilor, în stadii mai avansate ale bolii, comparativ cu diagnosticarea efectuată la femei.

În timp ce femeile au avut o rată de supravieţuire de 78% în primii cinci ani de la depistare, şansele de a trăi au fost de 72% la bărbaţi.

Studiul arată că reprezentanţii sexului tare au fost mai puţin supuşi la operaţii de extirpare şi la radioterapie faţă de femei, dar au primit tratament egal în ceea ce primeşte chimioterapia şi hormonoterapia.

"Bărbaţii care au dezvoltat tumori mamare au aşteptat mai mult până să meargă la medic, faţă de femeile care au prezentat aceleaşi simptome", a declarat Hartman, citează Reuters Health.

Potrivit specialistului, deşi incidenţa cancerului la sân este mult mai mică în rândul bărbaţilor decât la femei, aceştia dezvoltă forme mult mai agresive, boala fiind depistată în stadii tardive care fac, deseori, decesul inevitabil.

Potrivit Institutului Naţional de Oncologie din Statele Unite ale Americii, bărbaţii bolnavi de cancer mamar sunt diagnosticaţi pe la 60-70 de ani.

Printre factorii care favorizează dezvoltarea celulelor canceroase în ţesutul mamar al bărbaţilor se numără expunerea la radiaţii şi afecţiunile care duc la creşterea nivelului de estrogen, precum ciroza hepatică şi sindromul genetic Klinefelter.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite