Femeile mai tinere de 30 de ani nu ar trebui să facă screening pentru HPV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul Babeş-Papanicolau şi-a dovedit eficienţa în depistarea precoce a cancerului de col uterin
Testul Babeş-Papanicolau şi-a dovedit eficienţa în depistarea precoce a cancerului de col uterin

Femeile cu vârste sub 30 de ani nu ar trebui să-şi facă teste de screening pentru depistarea HPV, virus care poate favoriza apariţia cancerului cervical în până la 80% din cazuri, au anunţat, astăzi, oficialii din domeniul sănătăţii din cadrul Guvernului american.

Potrivit unui studiu guvernamental prezentat miercuri în Statele Unite ale Americii, femeile mai tinere de 30 de ani nu ar trebui testate pentru depistarea virusului Papiloma uman, ca măsură de prevenire şi de diagnosticare precoce a cancerului cervical, cunoscut totodată sub denumirea "cancer de col uterin".

Cercetarea oamenilor de ştiinţă din SUA arată că, până în prezent, nu există dovezi care pună în balanţă beneficiile şi dezavantajele testelor de screening pentru HPV, efectuate asupra femeilor cu vârste sub 30 de ani.

În schimb, testul Babeş-Papanicolau şi-a dovedit eficienţa în depistarea precoce a cancerului de col uterin la femei cu vârste cuprinse între 21 şi 65 de ani, fapt care a micşorat rata de deces în rândul bolnavelor.

La dezbaterea studiului care a avut loc miercuri au participat atât oficiali guvernamentali, medici oncologi, cât şi reprezentanţi ai asociaţiilor bolnavilor de cancer din SUA. Specialiştii au atras atenţia că nu recomandă testul de depistare a virusului papiloma pentru femeile mai tinere de 30 de ani, mai ales din cauza frecvenţei ridicate a rezultatului de tip fals pozitiv.

Cercetarea citată de Reuters Health notează că testul Babeş-Papanicolau este suficient pentru depistarea cancerului cervical sau a unor modificări precanceroase ale celulelor. În Statele Unite, analiza a contribuit încă din anii '50 la reducerea semnificativă a deceselor cauzate de cancerul de col uterin.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite