Chlamydia, “descompusă genă cu genă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacteria Chlamydia trachomatis provoacă dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din lume
Bacteria Chlamydia trachomatis provoacă dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din lume

Clamidioza, produsă de infectarea cu bacteria Chlamydia trachomatis, este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală (BTS) din lume. Însă, extinderea ei ar putea fi redusă după ce o echipă de cercetători britanici şi israelieni a deschis o cale pentru crearea unui vaccin.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), împreună cu specialiştii Universităţii Ben-Gurion (Israel), au descompus materialul genetic al bacteriei Chlamydia trachomatis, responsabilă pentru clamidioză.

"Această reuşită deschide noi arii de cercetare care ne permite să înţelegem mai bine genele Chlamydiei. Genomul secvenţiat permite dezvoltarea unui vaccin împotriva bacteriei, care trece neobservată în 90% din cazurile de infectare", a declarat profesorul Ian Clarke, din cadrul universităţii britanice, citat de "The Press Association".

Cel mai recent raport privind BTS, întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, indica în 2005 peste 9,4 milioane de femei din Europa bolnave de clamidioză.

Ştiaţi că...

... Chlamydia este cea mai frecventă cauză a bolilor inflamatorii pelviene care ridică riscul de infertilitate

.... netratată, infecţia cu Chlamydia favorizează contractarea HPV-ului (virus asociat cu cancerul de col uterin)

... în 1996, aproximativ trei milioane de cazuri de infectări cu Chlamydia au fost constatate în Statele Unite ale Americii, numărul depăşind toate celelalte boli cu transmitere sexuală diagnosticate în anul respectiv

Citeşte mai multe despre infecţia cu Chlamydia trachomatis pe sfatulmedicului.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite