Carenţa de vitamina D în sarcină întârzie vorbirea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii recomandă gravidelor să ia suplimente alimentare care să conţină şi vitamina D
Medicii recomandă gravidelor să ia suplimente alimentare care să conţină şi vitamina D

Un aport insuficient de vitamina D în cele nouă luni de sarcină poate cauza copiilor tulburări de limbaj, semnalează un studiu australian.

Cercetătorii au descoperit încă un rol important al vitaminei D pentru sănătate: ea contribuie la dezvoltarea creierului în viaţa intrauterină, în special a centrului vorbirii. Gravidele care nu au grijă să-şi asigure un aport optim al acestei vitamine pun în pericol dezvoltarea copiilor lor, atenţionează oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Sănătăţii Copiilor „Telethon" din Australia. În cadrul unui studiu, ei au descoperit că o carenţă de vitamina D în sarcină întârzie dezvoltarea limbajului copiilor.

Acest risc nu există în cazul gravidelor care iau suplimente cu multivitamine, pentru că, de regulă, vitamina D se găseşte în compoziţia lor. Autorii studiului mai spun că nu au găsit nicio legătură între aportul de vitamina D în viaţa intrauterină şi comportamentul copiilor, pe care l-au monitorizat la vârstele de 2, 5, 8, 10, 14 şi 17 ani.

Carenţele sunt mai frecvente astăzi

Potrivit coordonatorului studiului australian, profesorul Andrew Whitehouse, nivelul de vitamina D în rândul gravidelor a scăzut constant în ultimii 20 de ani. De vină pentru acest fenomen ar fi expunerea tot mai redusă la soare, ca urmare a faptului că oamenii stau din ce în ce mai mult în spaţii închise.

Vitamina D este sintetizată în organism în urma expunerii la ultraviolete, motiv pentru care i se mai spune şi vitamina soarelui. Aportul poate fi asigurat şi din dietă, însă numărul alimentelor care conţin vitamina D este destul de redus. Gălbenuşul de ou, peştele şi alimentele grase (unt, slănină, carne grasă etc.) sunt principalele surse alimentare.

Citeşte şi:
De ce depresia duce la boli de inimă

Ce trebuie să ştii despre testul HIV

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite