De ce este bine ca bărbaţii să aibă copii la vârste înaintate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru bărbaţi, nu este un lucru rău să amâne procrearea până la 40 sau chiar 50 de ani. Copiilor le poate aduce chiar beneficii acest lucru.

Copiii cu taţi care au vârste mai înaintate sunt mai expuşi riscului de malformaţii congenitale. Însă dincolo de acest risc, taţii care amână conceperea oferă copiilor un avantaj foarte important: îi programează genetic să aibă o viaţă lungă. Cel puţin aşa susţin specialiştii americani de la Departamentul de Antropologie al Universităţii Northewstern.

Citeşte şi:
Plecaţi în concediu? Lăsaţi răul de mişcare acasă!

După ce au analizat ADN-ul a aproape 1.800 de adulţi tineri, cercetătorii au observat că cei cu taţi în vârstă aveau telomere mai lungi. Telomerele sunt segmente situate la capătul cromozomilor şi au rolul de a-i proteja. Lungimea telomerelor reprezintă un reper pentru speranţa de viaţă a unei persoane.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, telomerele se scurtează. Cele din structura spermatozoizilor devin mai lungi însă odată cu îmbătrânirea bărbatului, iar ele pot fi transmise copiilor, mărindu-le astfel speranţa de viaţă, potrivit cercetătorilor americani. Participanţii la studiu ai căror bunici paterni au devenit taţi la vârste înaintate aveau telomere mai lungi decât cei cu taţi în vârstă, mai spun specialiştii.

Specialiştii cred că amânarea conceperii poate avea un impact asupra speranţei de viaţă globale. Cu alte cuvinte, cu cât bărbaţii vor avea copii la vârste mai înaintate, cu atât următoarele generaţii vor trăi mai mult.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite