O pastila-minune de 14 euro triplează şansele de a renunţa la fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe glob, la fiecare opt secunde moare câte un om din cauza fumatului, arată statisticile OMS
Pe glob, la fiecare opt secunde moare câte un om din cauza fumatului, arată statisticile OMS

Un substitut pentru nicotină, care costă mai puţin de 14 euro, triplează şansele de a scăpa de viciul fumatului, susţin cercetătorii britanici.

Tabex este un medicament pe bază de cistină, aceasta fiind o formă stabilă a aminoacidului cisteină care are un rol important în prevenirea îmbătrânirii precoce.

Tratamentul - al cărui scop este renunţatul la fumat - a fost analizat de oamenii de ştiinţă din cadrul Centrului de Sănătate şi Cercetare Comportamentală al Universităţii College London, informează publicaţia britanică "Best Medical Cover".

Savanţii au descoperit că medicamentul chiar ajută la eliminarea viciului, triplând şansele de reuşită.

Aproximativ 740 de pacienţi care au decis să se lase de fumat au participat la cercetare. O parte dintre subiecţi a primit între două şi şase pastile de Tabex pe zi, pe o perioadă de 25 de zile, iar o altă parte, pilule Placebo. După tratament, 8,4% din cei cărora li s-a administrat Tabex au reuşit să renunţe la ţigări pe o perioadă mai mare de un an, comparativ cu cei 2,4% care au primit pastile Placebo.

Concluziile studiului publicat în "New England Journal of Medicine" au indicat că şanşele de a lăsa ţigările sunt de 3,4 ori mai mari dacă fumătorul ia "medicamentul-minune".

Tabex, "medicamentul-minune" împotriva fumatului

Originile tratamentului datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când soldaţii germani şi ruşi fumau frunze de salcâm când rămâneau fără ţigări, planta având un conţinut mare de cistină.

Potrivit "The Daily Mail", în ciuda a patru decenii de utilizare în Europa de Est, pastilele nu au fost incluse în lista oficială a medicamentelor şi se estimează că vor fi disponibile pe piaţa britanică abia peste doi-trei ani.

În prezent, Tabex este comercializat doar pe internet şi costa 13,8 euro (12 lire sterline).

Profesorul coordonator al studiului, Robert West, de la College London a declarat că se aşteaptă ca vânzările online să crească enorm după publicarea studiului privind eficienţa medicamentului Tabex.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite