De ce ar trebui să găteşti mai des

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care obişnuiesc să mănânce în oraş trăiesc cu 10 ani mai puţin decât cele care-şi gătesc singure mâncarea.

Găteşte de cinci ori pe săptămână şi ai cu 47% mai multe şanse de a trăi cu zece ani în plus faţă de persoanele care obişnuiesc să mănânce în oraş, arată un studiu realizat de oameni de ştiinţă din Taiwan şi din Australia. În cadrul cercetării, 1.800 de voluntari au fost chestionaţi cu privire la mai multe obiceiuri legate de stilul de viaţă: dacă gătesc sau nu, unde-şi fac cumpărăturile, dietă, educaţie, transport şi dacă fumează sau nu.

Citeşte şi:
Ce verdeţuri ar putea combate cancerul

Încă nu ştim să ne spălăm pe dinţi! Vezi care este metoda corectă

Studiu pe 10 ani

Rezultatele iniţiale au arătat că 43% din participanţi nu au gătit niciodată, 17% găteau o dată sau de două ori pe săptămână, 9% îşi preparau singuri mâncarea de trei-cinci ori pe săptămână, iar 31% de cinci sau de mai multe ori.
După 10 ani, cercetarea a fost reluată, dar numai 1.193 de voluntari mai erau în viaţă. Analizând obiceiurile declarate cu zece ani în urmă, cercetătorii au constatat că principalul factor de risc pentru decesul prematur în cazul participanţilor la studiu a fost faptul că nu-şi găteau singuri mâncarea. „Calea spre o dietă sănătoasă nu ţine doar de nutrienţi şi de compoziţia hranei, ci şi de provenienţa ei, de modul de preparare şi de modul în care este consumată", explică profesorul Mark Wahlqvist, autorul studiului.

Cremele de plajă pot cauza probleme ginecologice

Care sunt cauzele

Atunci când mănânci în oraş nu deţii controlul asupra ingredientelor şi nici asupra modului de preparare al mâncării. Dar cel mai important motiv este că, în majoritatea cazurilor, atunci când mâncăm în oraş, alegem restaurantele de tip fast-food, unde mâncarea este mai ieftină.
Un studiu recent realizat de Unilever Food Solutions a arătat că 57% din respondenţii de la nivel global cred că mâncarea sănătoasă este mai scumpă. În cazul bucureştenilor, proporţia este de 78%. De aceea, ei preferă să consume alimente nesănătoase, de tip fast-food, care sunt mai ieftine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite