Strabismul se poate corecta şi în cazul adulţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recuperarea durează între trei săptămâni şi o lună
Recuperarea durează între trei săptămâni şi o lună

Chiar şi la maturitate, rata de succes a intervenţiei de corectare poate fi de până la 90%.

Tipul strabismului, cauza determinantă şi severitatea afecţiunii sunt decisive atunci când se stabileşte tratamentul. Însă, în cele mai multe cazuri, afecţiunea are indicaţie chirurgicală. „Tehnica operatorie a strabismului la adult este aceeaşi ca şi la copil. Operaţia se face clasic, nu cu laser, sub anestezie generală. Ea se efectuează la unul sau la ambii ochi, pe un singur muşchi sau pe mai mulţi, în funcţie de complexitatea cazului. Dacă este un strabism cu unghi mare de deviaţie sau un strabism care a fost operat anterior, este foarte probabil să mai fie necesară încă o intervenţie chirurgicală", spune medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

Reintervenţiile, necesare în 10% din cazuri

O evaluare preoperatorie precisă a deviaţiei oculare este esenţială, de ea depinzând succesul intervenţiei. Medicul primar oftalmolog cu supraspecializare în strabism Andreea Ciubotaru, de la Clinica Oftalmologică Infosan din Bucureşti, spune că „de exemplu, în cazul unei deviaţii strabice convergente de 15 grade, dacă slăbim muşchiul care acţionează mai puternic cu un anumit număr de milimetri şi întărim muşchiul mai slab cu un număr precis de milimetri, rata de succes a operaţiei (însemnând alinierea ochilor) va fi de 90%. Însă dacă avem de-a face cu un ochi mai leneş, ambliop sau dacă este vorba despre un strabism paralitic sau cu unghi variabil, rata de succes a operaţiei va scădea".
Cu toate acestea, în cazul persoanelor care au mai fost operate anterior, nu se mai poate face o estimare atât de exactă. De altfel, studiile arată că reintervenţiile pot fi necesare în 5-10% din cazuri în ciuda evaluării preoperatorii atente şi tehnicii chirurgicale impecabile. „De asemenea, trebuie să atragem atenţia pacienţilor că orice reoperaţie de strabism implică o probabilitate de 33% de a face o nouă intervenţie pentru a obţine o aliniere bună a ochilor", mai spune medicul Andreea Ciubotaru.

Risc scăzut de complicaţii

Chiar dacă uneori operaţia de strabism la adulţi este mai dificilă, riscul de apariţie a complicaţiilor nu este foarte mare. Astfel, potrivit medicului Adina Grigorescu, după operaţie unele persoane se pot confrunta cu vedere dublă (diplopie), dar aceasta este de regulă trecătoare. Rareori, pot apărea sângerări sau infecţii. „Un inconvenient ar fi persistenţa unui unghi rezidual de strabism postoperator (să nu fie corectat complet strabismul de la prima intervenţie), necesitând astfel o reintervenţie. Orice adult cu strabism trebuie să ştie că este posibil să existe mai multe etape operatorii", explică medicul Adina Grigorescu.
În general, recuperarea după operaţia de strabism durează între trei săptămâni şi o lună. În cazul reintervenţiilor, aceasta poate să dureze între trei şi şase luni, după acest interval putându-se constata şi poziţia definitivă a ochilor.

Unde se poate face intervenţia

Potrivit medicului Andreea Ciubotaru, în România se fac operaţii de strabism în special în Bucureşti, în Cluj-Napoca, Braşov şi în Timişoara. Printre cele mai renumite centre specializate în acest tip de intervenţii se numără Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice şi Clinica de Oftalmologie a Spitalului Universitar. Intervenţia se poate face şi în străinătate, renumite fiind Clinicile din Munchen, Germania, şi Graz, Austria.
Costul operaţiei de strabism la adult variază între 500 şi 1.000 de euro, el fiind mai mare în cazul reintervenţiilor, deoarece sunt mai complexe.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite