Mâncarea grasă afectează calitatea spermei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă eşti bărbat şi vrei copii, ar trebui să reduci consumul de carne de porc şi de alte alimente bogate în grăsimi „rele". Medicii avertizează că ele afectează calitatea spermei.

Doctorul Jill Attaman, specialist pe probleme de infertilitate la Spitalul General Massachusetts, a observat în urma unui studiu că fertilitatea bărbaţilor poate fi pusă în pericol de consumul în exces de grăsimi saturate, cunoscute ca grăsimi „rele", cum sunt cele din carnea de porc şi de vită, din slănină, şorici, dar şi din lactate.

Studiul său a inclus 99 de bărbaţi, care au fost împărţiţi în trei grupuri, în funcţie de cantitatea de grăsimi consumată zilnic de fiecare. Cei care au avut aportul cel mai mare de grăsimi aveau cu 35% mai puţini spermatozoizi decât numărul normal, care este de 15 milioane pentru un mililitru de spermă. Procentul scade invers proporţional cu cantitatea de grăsimi consumate de bărbaţi, după cum reiese din studiul american.

„Deşi acest studiu a inslus un număr mic de pacienţi evaluaţi, cred că ne spune ceva important, şi anume că fertilitatea masculină poate fi uşor influenţată de lucrurile care ne afectează sănătatea generală", spune dr. Joseph Alukal, specialist în sănătatea reproducerii masculine la Universitatea New York, care nu a fost implicat în studiu.

Grăsimile bune cresc fertilitatea

Cercetătorii au monitorizat şi aportul de acizi graşi esenţiali Omega 3 al bărbaţilor care au participat la studiu. Aceştia sunt consideraţi grăsimi „bune" şi se găsesc în peştele gras (macrou, somon, hering), în nuci, migdale, seminţe de in şi de cânepă şi în măsline. Se pare că acizii graşi Omega 3 îmbunătăţesc calitatea spermei. Anomaliile de formă ale spermatozoizilor au fost cu 2% mai puţine în cazul bărbaţilor care au avut cel mai ridicat aport de grăsimi „bune", comparativ cu cei care au inclus foarte rar în alimentaţie peşte şi nuci.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite