Un reputat psihiatru american îşi cere scuze pentru un studiu în care spune că homosexualitatea se poate „vindeca"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Robert Spitzer a cerut scuze homosexualilor pentru un studiu publicat în anul 2003 în care susţinea că se pot „vindeca" dacă sunt suficient de motivaţi.

Una dintre cele mai importante figuri ale psihiatriei moderne, medicul Robert Spitzer, a spus despre studiul său că a fost o „eroare fatală". Scrisoarea prin care îţi cerea scuze a fost publicată în aceeaşi revistă medicală în care a apărut, în anul 2003, studiul în cauză: Archives of Sexual Behaviour. „Cred că datorez scuze comunităţii de homosexuali. Îmi cer scuze şi celor care au pierdut timp şi energie urmând o formă de terapie reparativă pentru că au crezut că ea funcţionează", a declarat Spitzer.

Studiul său, pus sub semnul întrebării

Psihiatrul american propunea „vindecarea" de homosexualitate prin consiliere psihologică. Activiştii pentru drepturile homosexualilor au contestat această practică, motivând că ea este fondată pe convingeri religioase şi că este lipsită de argumente ştiinţifice. În cadrul studiului efectuat de Spitzer, 200 de homosexuali au urmat terapia. Psihiatrul a declarat că mulţi dintre participanţii la studiu au simţit că li s-au schimbat preferinţele sexuale, devenind heterosexuali. Conservatorii au folosit acest studiu pentru a argumenta că homosexualitatea nu ar trebui acceptată ca un comportament normal.

Principala critică adusă studiului a fost că Spitzer nu a luat în calcul faptul că subiecţii ar fi putut minţi în legătură cu sentimentele lor sau că acestea ar fi putut fi înşelătoare. Astăzi, psihiatrul admite că oponenţii săi au dreptate. „Realitatea este că nu există nicio modalitate de a determina dacă declaraţiile subiecţilor legate de schimbarea orientării sexuale sunt credibile", spune psihiatrul.

Nu crede că homosexualitatea este o boală psihică

În urmă cu 30 de ani, acelaşi Robert Spitzer a făcut eforturi pentru a elimina homosexualitatea din lista bolilor psihice, listă publicată în manualul Asociaţiei Americane de Psihiatrie. În cadrul unui interviu acordat ziarului New York Times, psihiatrul, care are acum 79 de ani şi suferă de boala Parkinson, a declarat că a redactat scrisoarea în toiul nopţii, după ce a reevaluat impactul pe care l-a avut studiul său. „Este singurul regret pe care-l am. Singurul regret profesional...", a spus Spitzer în interviu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite