Ţi-e poftă de ciocolată? Mergi pe jos 15 minute!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 97% din femei şi peste 68% din bărbaţi au pofte alimentare, arată statisticile
Peste 97% din femei şi peste 68% din bărbaţi au pofte alimentare, arată statisticile

Una dintre cele mai eficiente metode de a combate pofta de dulciuri este o repriză scurtă de mişcare, spun oamenii de ştiinţă britanici.

Pofta de dulciuri, odată satisfăcută, dă naştere unui cerc vicios. Deoarece, cu cât mâncăm mai multe dulciuri, cu atât pofta apare mai repede şi mai des. Aceasta pentru că deserturile concentrate de tipul ciocolatei abundă în carbohidraţi cu eliberare rapidă. Aceştia se metabolizează într-un timp scurt, consumă rezervele organismului şi apoi foamea sau pofta de dulce se instalează şi mai intens.
Micile escapade culinare de acest tip sunt printre principalele motive pentru care curele de slăbire nu dau rezultatele scontate. De aceea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, au realizat un studiu pentru a găsi modul cel mai eficient de combatere a poftei de dulciuri.

Citeşte şi:
Ce ascunde pofta de dulce? Iată patru posibile dereglări ale organismul

«De ce apar pofta de dulce şi de sărat?»

Mişcarea ne ia gândul de la dulciuri

La studiul britanic au participat 78 de voluntari mâncători de dulciuri care nu au mâncat niciun desert timp de două zile şi cărora li s-a pus în faţă câte o ciocolată. Apoi ei au fost împărţiţi în două grupuri: cei din primul grup au trebuit să facă o plimbare timp de 15 minute, iar ceilalţi s-au relaxat acelaşi interval de timp. La finalul cercetării, persoanele care au făcut mişcare au mâncat cu 50% mai puţină ciocolată decât celelalte.
De asemenea, înainte de a li se da ciocolata, toţi participanţii au trebuit să realizeze un set de teste dificile. Astfel, studiul a arătat că nivelul de stres la care au fost supuşi participanţii în acest mod nu a influenţat cantitatea de ciocolată consumată.
O explicaţie ar putea fi că mişcarea creşte nivelul endorfinelor, substanţe responsabile cu starea de bine şi, de aceea, participanţii care s-au plimbat înainte de a mânca ciocolată nu au mai avut nevoie de o cantitate la fel de mare de „recompensă dulce" ca ceilalţi.

Variante sănătoase de desert

Pentru a evita acumularea excesivă de kilograme, atunci când ţi-e poftă de ceva dulce, specialiştii recomandă să mănânci un fruct, o pătrăţică de ciocolată neagră (cu puţin zahăr) sau câţiva biscuiţi cu cereale. Aceste tipuri de desert eliberează lent energie în organism, astfel că ne „ţin de foame" mai mult timp.

Ce carenţe ascund poftele alimentare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite