La ovulaţie, femeile au risc crescut de infecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă spanioli de la Universitatea Compultense din Madrid au descoperit că, la mijlocul ciclului menstrual, la ovulaţie, femeile au sistemul imunitar slăbit şi, deci, sunt mai predispuse la infecţii decât în restul timpului.

Nivelul crescut de hormoni estrogeni, specific perioadei de ovulaţie, determină o slăbire a sistemului imunitar, au descoperit cercetătorii spanioli. Atunci când ovulul este eliberat din ovar, organismul femeii se pregăteşte pentru eventuala concepere a unui copil. Astfel, nivelul substanţelor nutritive din mucoasa care căptuşeşte uterul atinge punctul maxim, iar cantitatea de hormon feminin estrogen eliberată în corp este şi ea maximă.

Citeşte şi:
7 întrebări despre stimularea ovariană

Boala pelviană inflamatorie creşte riscul de infertilitate

„În plus, sistemul imunitar lasă garda jos, pentru a permite spermatozoizilor să supravieţuiască în canalul reproducător feminin şi să fecundeze ovulul, fără a se confrunta cu celulele imunitare", a explicat autorul studiului, Miguel Relloso. „Însă această scădere a sistemului imunitar are, evident, şi o parte negativă - aceea că femeile sunt mai predispuse la infecţii cu transmitere sexuală, cum sunt cea cu virusul Herpes simplex, cea cu papilomavirusul uman şi cea cu HIV", a completat specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite