Sărutul, sursă de plăcere şi de microbi. Câţi germeni transmiţi prin salivă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scopul ştiinţific al sărutului se manifestă prin schimbul de microorganisme, susţin oamenii de ştiinţă
Scopul ştiinţific al sărutului se manifestă prin schimbul de microorganisme, susţin oamenii de ştiinţă

Organismul nostru acumulează de zece ori mai multe bacterii decât celulele umane, iar orice apropiere fizică implică şi un schimb de microbi. Sărutul nu face excepţie. Specialiştii susţin că scopul ştiinţific al acestuia este chiar schimbul de microoganisme. Există şi "mici inconveniente", precum "boala sărutului", cunoscută în termeni medicali ca "mononucleoză infecţioasă".

O echipă de cercetători din Marea Britanie a realizat un studiu prin care a scos în evidenţă beneficiile, dar şi dezavantajele transmiterii de microbi prin sărut, informează The Huffington Post.

Beneficiu pentru imunitate

Studiul coodonat de doctorul Colin Hendrie şi publicat în jurnalul "Medical Hypotheses" arată că, prin sărut, femeile pot câştiga imunitate la citomegalovirus, un virus daunator embrionului.

"Contractarea citomegalovirus de la bărbaţi de către femei se produce prin schimbul de salivă în timpul sărutului", a precizat Hendrie. Cu cât femeia se sărută mai mult timp cu aceeaşi persoană - de preferinţă, peste şase luni, cu atât este mai probabil să devină imună la citomegalovirus dacă rămâne însărcinată.

"Scopul ştiinţific al sărutului se manifestă prin schimbul de microorganisme", a adăugat profesorul Tierno.

500 de specii diferite de bacteria în corpul uman

Un studiu efectuat recent de Societatea Americană de Microbiologie din Boston arată că, în corpul uman, există până la 500 de specii diferite de bacterii. Cu toate acestea, schimbul de germeni prin sărut este aproape inofensiv.

Profesorul Philip M. Tierno, directorul Clinicii de Microbiologie şi Imunologie la Centrul Medical din Langone, din New York, a precizat că doar 1% din microbi, cunoscuţi sub denumirea de floră bacteriană patogenă, prezintă pericol pentru sănătate.

Semne de îngrijorare ar trebui să apară când unul dintre parteneri suferă de vreo boală sau prezintă leziuni la nivel bucal.

Mononucleoza infecţioasă sau "boala sărutului"

Sărut

Deşi schimbul este inofensiv în majoritatea cazurilor, specialiştii au atras atenţia asupra mononucleozei infecţioase, cunoscută ca "boala sărutului". Mononucleoza este o infecţie produsă de virusul Epstein Barr (EBV), ce aparţine familiei virusurilor herpetici.

Cea mai frecventă modalitate de transmitere a acestuia este sărutul, virusul regăsindu-se în concentraţii mari în salivă. Cu toate acestea, şi folosirea în comun a tacâmurilor, a paharelor, sau schimbul de suzete pot favoriza transmiterea EBV.

Mononucleoza infecţioasă este mai frecventă la tinerii între 15 şi 35 de ani. Se apreciază că 10% din tineri sunt afectaţi de boală, virusul dezvoltându-se mai degrabă în organismele cu sistem imunitar slăbit.

Starea de febră, oboseala, durerile de cap, musculare şi mărirea ganglionilor limfatici în zona gâtului, în regiunea axială şi inghinală se numără printre simptomele mononucleozei infecţioase.

Nu există niciun tratament specific împotriva virusului Epstein Barr, în perioada bolii fiind recomandat repausul la pat, consumul ridicat de lichide, alimentaţia uşoară şi bogată în vitamine, precum şi o serie de medicamente pentru calmarea durerilor sau pentru normalizarea temperaturii corpului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite