Află ce se întâmplă când vorbeşti la mobil pe stradă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mergem în linie dreaptă atunci când vorbim la telefon pe stradă, au observat oamenii de ştiinţă. Iar medicii avertizează că sms-urile scrise pe stradă provoacă adesea căzături.

Specialiştii americani ai Universităţii „Stony Brook" din New York au monitorizat mersul a 33 de femei şi bărbaţi tineri în timp ce vorbeau la telefonul mobil sau scriau mesaje pe acesta. Ei au observat că participanţii la studiu mergeau cu 16% mai încet atunci când vorbeau la mobil şi cu 33% mai încet când scriau un sms. În plus, tendinţa acestora a fost de a nu merge în linie dreaptă atunci când atenţia le era distrasă de telefoanele mobile.

Aceste diferenţe se explică prin faptul că folosirea telefoanelor solicită aceleaşi zone cerebrale care controlează mersul şi care sunt responsabile pentru atenţie, spune Eric Lamberg, unul dintre autorii studiului într-un comunicat de presă.

Sms-urile pot fi cauză de accidente

Medicii Colegiului American de Specialişti în Medicină de Urgenţă (ACEP) atrăgeau atenţia, în urmă cu cţteva luni, asupra unui alt pericol al vorbitului şi scrisului de sms-uri la mobil pe stradă: căzăturile şi diverse accidente, cum ar fi ciocnirile cu biciclişti. Dr. Linda Lawrence, unul dintre membrii colegiului american, a declarat că atât ea, cât şi colegii din ţară înregistrează cazuri de tineri îndeosebi care ajung la camera de gardă a spitalelor cu răni grave, uneori chiar fatale cauzate de faptul că nu sunt atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor atunci când scriu mesaje pe telefonul mobil. „Vedem o mulţime de răni la nivelul feţei, bărbiei, gurii şi ochilor, provocate de căzături", spune Linda Lawrence.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite