Medicamentele ieftine ar putea dispărea de pe piață

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Genericele conțin aceeași substanță activă ca și medicamentele originale
Genericele conțin aceeași substanță activă ca și medicamentele originale

Bolnavii care suferă de afecțiuni cardiovasculare, infecțioase sau din sfera nervos-centrală vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru achiziționarea tratamentului specific, ca urmare a posibilității eliminării medicamentelor generice din farmacii. 

Medicamentele generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale ale căror brevete au expirat) sunt mai ieftine decât produsele originale și, deci, mai accesibile. Companiile farmaceutice din țara noastră au anunțat însă că se gândesc să elimine genericele de pe piață, ca urmare a taxei clow back (prin care deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor plătesc trimestrial o contribuție din valoarea încasărilor rezultate din comercializarea acestor produse). În acest sens, în următoarele șase luni, companiile farmaceutice vor face o reevaluare a portofoliului de produse.


"Menținerea acestei taxe în forma actuală poate avea consecințe economice și sociale grave, în primul rând pentru populație, prin dispariția totală de pe piață a unor medicamente sau limitând accesul populației la medicamente cu prețuri rezonabile, cât și pentru companiile producătoare de medicamente generice," a declarat Dragoș Damian, președintele Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Acesta a declarat că APGMR anunță declanșarea unor măsuri de contestare administrativă și juridică a acestei taxe.

Citește și...

Topul celor mai controversate medicamente

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite