Lapte praf cu mercur în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile chineze au cerut retragerea de pe piaţă a laptelui contaminat
Autorităţile chineze au cerut retragerea de pe piaţă a laptelui contaminat

Producătorul chinez de lactate Yili a început să retragă de pe piaţă laptele praf pentru copii după ce autorităţile au descoperit că este contaminat cu mercur.

Autoritatea naţională pentru siguranţa alimentară din China a detectat un nivel „anormal" de mercur în laptele praf produc de compania de stat Yili Industrial Group, după cum au declarat reprezentanţii acesteia într-un comunicat de presă, citat de AFP.

Ei au început de miercuri să retragă laptele praf produs în intervalul noiembrie 2011 - mai 2012. Reprezentanţii companiei nu au spus despre ce cantitate de lapte este vorba şi nici despre concentraţia de mercur descoperită de autoritatea chineză. După ce aceasta a identificat laptele contaminat de la Yili, a analizat de urgenţă alte 715 de probe de lapte praf de la mai mulţi producători. Niciuna dintre probe nu conţinea mercur. Cu toate acestea, autorităţile nu au reuşit să analizeze laptele praf produse de 20 de firme care au suspendat producţia. Nu se ştie când au făcut acest lucru şi dacă are legătură cu scandalul legat de contaminarea cu mercur.

Este foarte toxic pentru creierul copiilor

Laptele praf produs de compania Yili nu este exportat în România. Yili este una dintre cei mai mari producători de lactate în China şi a fost sponsor al Olimpiadei de la Beijing.

Mercurul este extrem de toxic, mai ales pentru sistemul nervos şi pentru rinichi. Cu atât mai mult în cazul copiilor cu vârste sub 6 ani, el produce leziuni cerebrale ireversibile dacă este ingerat. De asemenea, mercurul poate să afecteze plămânii şi tractul digestiv. Persoanele intoxicate cu acest metal au dureri abdominale, diaree, scaune cu sânge, dureri de cap, ameţeli şi irascilibitate.

Producătorul, implicat într-un alt scandal în 2008

În anul 2008, trei producători de lactate din China au fost implicaţi într-un scandal de proporţii, după ce autorităţile au descoperit că el era contaminat cu melamină. Printre ei se afla şi Yili.

Melamina este o substanţă toxică este folosită de obicei la fabricarea materialelor plastice şi a fost folosită intenţionat de producători, pentru a face laptele să pară mai bogat în proteine. Şase copii au murit atunci şi alţi 300.000 s-ar fi îmbolnăvit atunci după ce au fost hrăniţi cu laptele contaminat.
Unii specialişti susţin că standardele de igienă în fermele din China sunt printre cele mai joase din lume. Cantitatea permisă de bacterii din lactatele lor este de patru ori mai mare decât cea din ţările occidentale.

Citeşte şi:
Donatorii de sânge: puţini, dar stau la coadă pentru recoltare

De ce reţinem apă în ţesuturi

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite