Laptele cel mai hrănitor şi cel mai curat este UHT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantitatea zilnică de lapte recomandată de nutriţioniştii este de 250 ml
Cantitatea zilnică de lapte recomandată de nutriţioniştii este de 250 ml

Pentru unii, însemnul UHT de pe cutiile de lapte nu pare decât încă o găselniţă a producătorilor pentru a avea profit. Există însă câteva argumente conform cărora acest lapte chiar este unul de preferat în ziua de azi.

Laptele comercializat direct de ţărani (de multe ori, vândut pe stradă sau în alte condiţii nepotrivite) nu mai poate fi socotit o variantă de luat în calcul în zilele noastre, oricât de nostalgici am fi după gustul perioadelor petrecute la ţară. Fireşte, excepţie fac cazurile când cunoaştem sursa şi când suntem siguri că nu a fost transportat şi păstrat în condiţii improprii. Dar, chiar şi atunci, nu-l putem consuma fără a-l fierbe bine înainte, încercând să stârpim orice urmă de microb care ne poate îmbolnăvi (iar posibilele boli sunt tuberculoza, meningita, botulismul şi multe altele) . Însă nu doar că nu avem garanţia 100% că vom distruge toate microorganismele, dar, în schimb, vom „scăpa" de mulţi nutrienţi valoroşi din lapte.

Pe de altă parte , laptele care ajunge în fabricile de profil trece prin nişte procese atente de distrugere a microorganismelor patogene, după ce, în prealabil, a fost supus prelucrării în aşa fel încât să nu-i fie afectat şi conţinutul nutriţional.

Este mai sigur din punct de vedere igienic

Laptele conservat prin metoda UHT (Ultra High Temperature) are un termen de garanţie de 3-4 luni, care însă nu este dată de conservanţi.
„Laptele UHTeste obţinut printr-un tratament special, ce presupune trecerea lui de la temperatura de 4 grade Celsius, la cât ar trebui să fie păstrat pe traseul până la fabrică, la 148 de grade Celsius, în numai câteva secunde. El este menţinut la această temperatură câteva secunde, după care este răcit brusc. Prin această metodă, nu numai că sunt omorâte formele vegetative ale microbilor, dar sunt distruse şi formele sporulate (n.r. - sporii microorganismelor), care nu sunt distruse prin procesul de pasteurizare obişnuit", explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Laptele UHT poate fi păstrat la temperatura camerei pe toată perioada de valabilitate, dat fiind că se comercializează în ambalaje aseptice, care împiedică orice posibilitate de recontaminare. Odată desfăcută cutia însă, trebuie consumat în aceeaşi zi, pentru că reprezintă un mediu în care microbi periculoşi se dezvoltă mai rapid.

Păstrează mare parte din nutrienţi

Combinaţia perfectă de minerale, de vitamine şi de proteine face din lapte un aliment indispensabil zi de zi, spun nutriţioniştii.
„Laptele reprezintă o sursă excelentă de calciu, de proteine, de fosfor, de vitamina D, dar şi de alţi nutrienţi de bază. Un pahar cu lapte aduce în organism 30% din valoarea zilnică necesară de calciu. În plus, proteinele din lapte au o calitate superioară, ceea ce înseamnă că laptele conţine toţi aminoacizii esenţiali funcţionării normale a organismului", spune medicul Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat la Comitetul Olimpic Internaţional.

Or, laptele pasteurizat prin metoda UHT îşi modifică foarte puţin concentraţia de nutrienţi, în ciuda temperaturii mari la care este supus. „Laptele UHT nu numai că păstrează mare parte din vitamine, minerale şi din proteine, datorită perioadei foarte scurte de trecere la temperatura mare, dar îşi păstrează până şi gustul, care pe unii ar putea să-i deranjeze", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

De altfel, nici măcar celelalte procese de prelucrare a laptelui, prin care se separă grăsimile pentru a putea obţine tipuri de lapte standard (degresat - 0,1% grăsime, parţial degresat - 1,5% grăsime şi integral - 3,5% grăsime), nu afectează conţinutul de minerale al laptelui. Mai exact, laptele degresat are acelaşi conţinut de calciu cu laptele integral.
În plus, cutiile multistrat în care se comercializează laptele UHT îl protejează de contactul cu lumina şi cu oxigenul, doi factori care contribuie la deteriorarea vitaminelor.

Un alt avantaj conferit prin pasteurizarea ultraînaltă este acela că mai scade aciditatea laptelui.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite